21 augusti 2009

Keep On Majlarding

Det kommer inte precis som en blixt från klart himmel att den ständigt osympatiske Jan Majlard idag (hittar ingen länk) lyckas få till ännu ett påhopp på Zlatan Ibrahimovic, i en krönika som egentligen handlar om den omöjlige Usain Bolt.


Och innan Majlard kommer så långt, förresten, påstår han att han, när han ser nämnde Bolt i finalen på 200 meter, plötsligt börjar "nynna på den gamla låten 'Keep On Jogging'...".

Någon som hört den låten?

Men kort senare slår han till mot Zlatan:

"Jag tyckte svensken var rätt dålig, faktiskt".

Där kan vi å ena sidan glädja oss åt att Majlard numera betraktar Zlatan som svensk. Å den andra är det omdömeslöst att uttala något som helst (just) omdöme efter hans första 45 minuter i en match med utpräglad vänskapskaraktär (hela första halvlek hade Barcelona ett B-lag på plan).

Majlard fortsätter: "Det är inte precis Ljungskile han spelar för. FC Barcelona förväntas att föra varje match, inte minst efter förra succésäsongen. Kommer inte målen växer missnöjet på läktarna."

Då ber jag att på upplysa om att säsongen inte börjat i La Liga. Barça spelar första matchen den 31 augusti. Och Zlatan har nyss landat, han håller dessutom fortfarande på att läka en handskada.

Men det skiter Majlard i: "Jag tror att Zlatans tendens att stillastående briljera med sin teknik kan stanna upp passningsspelet i Barcelona som lever efter traditionen ett tillslag på bollen".

Uppenbarligen har Majlard missat samtliga Zlatans matcher i Inter, matcher som präglats av hyperintelligenta direktskarvningar, smarta löpningar och blixtrande snabba tillslag. Ja, överhuvudtaget av en spelförståelse som lämnar det övriga svenska landslaget några kurvor efter. Vilket, inom parentes, torde vara den största enskilda orsaken till att Zlatan lyckas bättre i sina klubblag.

Nu har han kommit till Barcelona. Världens just nu bästa klubb. Han har fått nummer 9 på tröjan. 75000 betalade inträde för att välkomna honom. Det blir inte mycket större för en fotbollsspelare.

Och även om alla, fansen inte minst, har förväntningar, så är väl det minsta man kan begära att få låta karln spela några matcher i ligan - innan man dömer ut hans insatser och börja yla om tendenser.

24 kommentarer:

Anonym sa...

jag ger dig rätt i sak men låten bör vara Jogging med göran Ryd (tror jag att han hette)

Mats sa...

Aha! DEN hiten :-)
Säger ju en del om Majlards musikaliska preferenser..

Magnus sa...

Och morgontidningskollegans krönikör har också minst sagt suspekta musikreferenser... Är nog luften däruppe!

Bra text Mats!

Daniel Lampinen sa...

Om man ska snacka om osympatiska människor så bör man väl också komma att tänka på Zlatan. Tills motsatsen bevisas tror jag att lagkaptenen (!) förgiftar stämningen i landslaget.

Och för framtida credinhämtningar (eller motsatsen) så ska jag bekräfta att jag också tror att Zlatan kommer att stanna upp Barcas spel.

Det är inte bara i landslaget han misslyckas. Även i Champions League (och hade mage att gnälla på att Inter aldrig lyckas i CL, trots att han i högsta grad är delaktig i misslyckandena). Det vill säga han misslyckas när motståndarna inte är nederlagstippade och därför inte backar hem, vilket ger Zlatans lag mindre tid att leka med bollen.

Mats sa...

Ser man på. En Zlatan-ätare till. Som tror att en man kan ta ett lag till Champion's League. De italienska lagen räcker inte. Det är spanska ligan och PL som regerar Europa just nu.

Som sagt. Låt nu Z få en chans i Barcelona. Kom ihåg Henry. Det tog honom ett år att komma in i laget. Nu är han en oerhört viktig länk i Europas bästa tremannaanfall.

Daniel Lampinen sa...

Liksom hela Arsenal ägnade Henry fem år åt att löpa i djupled innan han kom till Barca.

Tony Ernst sa...

Daniel/ Vad gäller »osympatiska människor« så tycker du alltså att Zlatan är en sådan för att du tills motsatsen bevisats anser att han förgiftar stämningen i landslaget? Snacka om starka bevis! Här behövs ingen domstol, det här är ju vattentätt!

Allt medan Jan Majlard ägnat sina sju åtta senaste år åt att håna Zlatan Ibrahimovic för såväl hans ursprung som hans fotbollskunnande.

Vi är några stycken som träffat Zlatan några gånger - Mats är ju en av oss - och det har visat sig att han är en vanlig snubbe från Malmö. Sympatisk, lite mediaparanoid, förvånansvärt tillbakadragen.

Och så dessutom: han är Sveriges genom tiderna bästa fotbollsspelare. Jag vågar sätta emot dig: jag tror att Zlatan kommer att lyckas under sina fem år i Barca. Varför? För att han är så jävla bra.

Daniel Lampinen sa...

Jag tycker den där ghettomentaliteten - "visa respekt för mig, jag tar ingen skit, ingen kallar mig för idiot!" - är fruktansvärt osympatisk. Det är lite som att gå med en guldkedja för att visa att man är rik. En osund osäkerhet. Tecken på att man inte är en harmonisk människa. Att man mår sämre, helt enkelt. Detta är ABC för vissa. Men det tål att upprepas.

Ni har träffat honom. Men i långa loppet skulle ni hellre umgås med... kanske Majlard, till och med...? Umgås med en lingvistisk person (trots allt) som skriver om fotboll eller en "brudar och Playstation"-person som spelar fotboll? Behövs fler beskrivningar?

De små skillnadernas ankdammsnarcissism. Sa Freud. Som när indierockare ogillar mespopare.

Hagström sa...

Vad karln än har sagt tidigare så tycker jag inte Jan Majlards citerade åsikter i den här krönikan är något att bli upprörd över. Zlatan har spelat en mycket uppmärksammad träningsmatch inför 90 000 åskådare - vad är det för konstigt i att en professionell fotbollstyckare anser att "svensken gör en dålig insats"? Omdömet om hans spelstil kommer att funka i barcelona eller inte må vara rätt eller fel - det är ju ett omdöme som är giltigt även om La liga har börjat eller inte, oavsett om Zlatans har en handskada eller ej.

Jesper sa...

Nu ska vi hålla isär olika saker. Jan Majlard borde få sparken i denna sekund för att han är en genomusel skribent och för att han driver personliga vendettor (som till exempel mot Zlatan). Fördenskull kan man väl tycka att Zlatan var kass i en vänskapsmatch - jag såg den inte själv - eller tro att det blir svårt för honom i Barcelona. Man har väl rätt till åsikten att hans spelstil funkar mindre bra i svenska landslaget också, i flera av de bästa matcher vi spelat de senaste fem åren har tyvärr Zlatan inte varit med. Att han sen är Sveriges genom tiderna bäste fotbollsspelare är en annan femma, och att ingen annan skulle kunna ha gjort de mål han gjorde i EM likaså. Lite nyanser får vi nog kräva av oss, och så kan vi väl överlåta personpåhoppen och anklagelserna för att tycka det vi tycker av helt fel skäl till kulturdebatten.

Tack och hej, leverpastej!

Yogi Bear sa...

Vid varje klubbyte från MFF till Ajax, från Ajax till Juventus, Juventus till Inter så har Lampinen, Majlard et al. stått där. Det är lika förvånande som förväntat att samma människor tror att han ska misslyckas i Barcelona, han kommer alltid at vara skyldig till motsatsen har bevisats.

Yogi Bear sa...

Sen har Jesper alltid varit snabb att glömma matcher som Sverige mot Italien, medans han spelar upp Spanien matchen om och om igen i sitt huvud... tycka olika jo jo.

Daniel Lampinen sa...

Han bevisar tyvärr att han misslyckas när det gäller, i matcher mot lag som är lika bra eller bättre än hans eget. (Det säger jag trots att han såklart också har gjort gjort en del mål som andra forwards inte hade klarat av: få hade skjutit i det läge som han fick mot Grekland 08. Ingen hade ens tänkt tanken att använda klacken mot Italien 04.)

Men han är överskattad för att han spelar för långsamt.

Och att han driver personliga vendettor mot lagkamrater är inte heller positivt.

Mats sa...

Det är en gammal myt att Zlatan spelar långsamt. Minns inhoppet mot Parma, det där han säkrade seriesegern för Inter.
Eller ta matchen igår. Då gav han första repliken. Passning på ett tillslag till Messis ena mål. Tummar upp från Messi & Co. Stående ovationer när han lämnade planen efter 71 minuter.

Pelle sa...

Det är bara Majlard, Lampinen och Jimmie Åkesson kvar på den sidan nu. De som vet bättre än Mourinho och Guardiola. - Hur kunde Barca vara så dumma att de la upp 700 miljoner för Zlatan? Denna stillastående, hjärndöda diva? "Ghettomentalitet"...lägg av dig den röd, vit, svarta armbindeln och kolla lite boll vet jag. Mycket roligare och bättre för hjärtat.

Daniel Lampinen sa...

Jag står för allt jag skrivit och skiter i vem jag blir associerad med.

Jesper sa...

Yogi: ingen annan kunde ha gjort de mål Zlatan gjorde med Grekland och Spanien. Men jag tror Sverige skulle klarat sig bättre mot Ryssland utan honom. Är detta två begripliga tankar som man kan få ha samtidigt?

entzauberung sa...

Jesper:
På vilket sätt?

Studiomannen sa...

Jag träffade på Zlatan några gånger när han fortfarande spelade i MFF. Inte minst på Rambergsvallen då jag stod intill när han blev utvisad och levde rövare sedan.

Jag känner inte karln, men tycker inte att han gör ett särskilt sympatiskt intryck. Men inget sådant retar mig. Inget alls.

Det som retar mig är att jag snart måste acceptera att Zlatan är Sveriges genom tiderna bästa fotbollspelare. Han är så jävla bra och svårare än så är det inte.

Min särklassigt störste idol genom tiderna gjorde 331 mål på 436 matcher i den vackraste av alla tröjor. Han var i yttersta världsklass under några år.

Men det räcker inte. Och det retar mig. Och det har ingenting med Zlatans personlighet att göra. Majlard HAR hetsat och det är nog bara han snart som inte förstått det. Och när Birro tycker att ingen älskar en vandrare (eller något i den stilen) så vill jag bara kräkas. På Birro.

Billy Swan sa...

Det skulle förvåna mig mycket om inte både Messi och Henry gör fler mål kommande säsong än föregående.
Ingen i la Liga kommer att våga "dubbla" Zlatan konsekvent. Det kommer att ge hono mer utrymme och det kommer att göra att han kan utnyttja sitt eminenta till att slå fler öppnande passningar.
Nu har han dessutom Messi och Henry att passa till och Xavi och Iniesta som förser honom med passningar.
Två säsonger - högst - sedan är snacket om att Zlatan inte är de stora matchernas man dött.

Max L. sa...

En inlägg om Majlard, och vips, 20 kommentarer.
Vadan denna fascination för Jan M.?

Mats sa...

@Max L: Och här blev det 22 :-) Fascinationen är kanske så mycket över Majlard, som över Zlatan...

Max L. sa...

Eller så är kombinationen Majlard / Zlatan en kioskvältare av format? ;-)
#23.

Hagström sa...

#24. Håller med om att det tycks finnas en viss besatthet av Majlard på denna sajt. Men jag vill absolut inte hindra mina kollegor att tycka till om Majlard, inläggen om honom skapar engagerade och engagerande debatter.