04 juni 2009

Tre hörnor straffs halvtidsenkät (5): Stenberg, Slätt, Thunberg


Jens Stenbergchefredaktör på Magazine Café med ett förflutet som skyttekung i IFK Åmåls pojk- och juniorlag på 80- och tidigt 90-tal.

Positiv överraskning i Allsvenskan?

Tobias Hysén. Inte bara för antalet mål, utan för kvaliteten på dem. Uteslutande spelmål hittills, och chippen mot Kalmar var ett ögonblicks Zlatangenialitet som mycket väl kan ge Hysén priset för årets mål när 2009 ska sammanfattas.

Negativ?

Djurgårdens förvirrade start på säsongen är svår att ignorera. Men märkligt lite har också sagts om Kalmars ras från målsprutande svenska mästare till ospännande mittengäng. Ja, de har tappat flera stjärnor. Och nej, ingen trodde att de skulle kunna försvara SM-guldet. Men just detta borde ha gett dem en ny sporre, just underdogmentaliteten har ju burit laget långt tidigare. Och guldet ifjol borde ha skänkt flera spelare självförtroende nog att ta för sig mer nu när Ingelsten och Viktor Elm inte kan bära laget längre. En sjundeplats efter tolv omgångar är inte godkänt.

Någon särskild scen du minns?

Blåvitts Pontus Wernbloom i pausintervjun i matchen mot Malmö på Gamla Ullevi. MFF:s Jimmy Dixon hade manglat Wernbloom i en högst tveksam nickduell och göteborgaren visade inga tecken på diplomatisk talang: "En idiottackling. Han borde haft ha fått rött kort, den fjanten", sa Wernbloom till Canal Plus reporter. Småsint, lite naivt... men framför allt befriande frispråkigt i en tid av nedtonat medietränade idrottsmän.

Vem vinner och vem åker ut?

Jag anar redan ett two-horse-race mellan Elfsborg och IFK Göteborg. Sedan tror jag att Djurgården skärper sig ett snäpp och skickar GAIS ner under strecket där Örgryte redan tycks ha gjort sig hemmastadda.

Hur går det på lördag?

Ett fullsatt Råsunda och världens just nu mest formstarka forward borde onekligen avgöra till vår fördel. Jag gissar på 2-1.

Hur går det i VM-kvalet som helhet?

Sämre, vi tar oss inte till VM. Vår startelva är varken tillräckligt samspelt eller tillräckligt kvalitativ spelare för spelare.

Blir det någon överraskning i laget under VM-kvalets gång?

Tyvärr inte.

+

Richard Slätt, fanatisk Hammarbyare, av tv-recensenter älskad producent av Grillad och sjukt inaktiv bloggare.

Positiv överraskning i Allsvenskan?

Att Hammarbys supportrar väcks upp från drömmen som varit på 2000-talet. Stämningen från 90-talet är tillbaka och en torsk tar inte alls som den gjorde 2003. Älskar också att klacken blivit snabb i huvudet när det gäller nya ramsor. "Igor Armas - I Will Kill You" måste gå till historien som en av alla underbara Bajenramsor.

Negativ?

Ekonomi, resultat, undermåliga arrangemang med räcken och läktare som rasar. De på fotbollförbundet som godkänner vissa arenor verkar knappt ha varit på plats på Grimsta.

Någon särskild scen du minns?

Att närma sig Söderstadion och höra sångerna, hälsa på vänner man inte sett sedan hösten, köpa ölen i luckan till Fiffis, stega uppför trappan vid Sektion K. Ta plats till vänster i klacken. Se Hammarby. För mig är det större än allt annat. Men visst, Emil Johanssons mål mot Elfsborg sitter kvar på näthinnan.

Vem vinner och vem åker ut?

Vinner gör IFK Göteborg, men jag hoppas att Örebro vinner. Jag tror nämligen det är det enda sättet om Bajen ska lära sig att ta dem på riktigt sjukt allvar. Glöm Aldrig Gefle!
ÖIS, GAIS och DIF. GAIS eller DIF kvalar mot Mjällby och den här gången mäktar Listerlandets lag på Strandvallen ta sig tillbaka till högsta serien. Det säger en del. Hammarby lägger sig på en hedrande trettonde plats.

Hur går det på lördag?

Jag har redan riggat det. Jag har mutat dansken att göra comeback om Sverige ligger under. Han var billig, femton öl slutade förhandlingen vid.

Hur går det i VM-kvalet som helhet?

Sverige klarar likväl inte av att sy ihop det här och får kvala, där går det åt helvete mot något skönt gäng från Balkan och Lagerbäck kastar in handduken efter det.

Blir det någon överraskning i laget under VM-kvalets gång?

Vi har väl fortfarande Lagerbäck som förbundskapten? Nej, såna roliga saker kan inte hända då. Även om jag alltid tror att Salle Östlund borde tillbaka, om inte annat för att ge energi så något händer. Annars tror jag att Zlatan pytsar en hel del framöver. Det är dags för den store att visa sin storhet i landslagets dress.

+

Henrik Thunberg, humanist, spursskribent och gnagare

Positiv överraskning i Allsvenskan?

Saihou Jagne.

Negativ?

Kvaliteten på domarna. Någon borde styra upp detta.

Någon särskild scen?

AIK borde vara bättre på bortaplan.

Vem vinner och vem åker ut?

IFK Göteborg tar det igen. BP, Örgryte och Häcken åker ur.

Hur går det på lördag?

Jag tror det blir oavgjort, ska vi säga 1-1? Jag har hur som helst svårt att se en svensk vinst mot dom rödvita i dagens läge...

Hur går det i VM-kvalet som helhet?

Sverige går vidare - det gör vi ju alltid, på nåt sätt!

Blir det någon överraskning i laget under VM-kvalets gång?

Nej, de stora överraskningarna får vi vänta på tills att vi fått en ny förbundskapten... Jag har stor respekt för Lagerbäck, men han har väl inte direkt gjort sig känd för att vara modig.

Inga kommentarer: