26 juni 2009

Cruel, Britannia!

Jag ger mig då. Trots att det är en HIF:are som går in och tar den plats som jag inget hellre vill ska gå till den spelare jag beundrat sedan han var liten påg - Labinot Harbuzi.


En av de klokaste sidlinjeanalytikerna, den gode Anders Larsson, faktakontrollant för båda mina MFF-böcker - INGEN kan så mycket om MFF som Larsson - har länge sagt att "Labbe" har ännu mer talang än Zlatan.

Jag har alltid lyssnat på Larsson. Och jag tänker fortsätta med det. Att "Labbe" nu fyllt 23 spelar ingen roll. Han är på väg mot den topp han når vid 27 års ålder. Och uppsidan med att han inte får spela här i U21-EM är att vi kanske får behålla honom i MFF säsongen ut.

Det bästa som kan hända och det värsta som kan hända ikväll är alltså att "Labbe" hoppar in tio från slut och gör ett sånt där fantastiskt mål som han gjorde mot Halmstad i Allsvenskan i fjol. Att han tar oss till final och blir såld innan solen gått ner.

Måtte det hända, måtte det inte hända.

Men nu är det inte "Labbe", nu är det Landgren, och givetvis är det klokt att stänga igen mittfältet med två defensivt duktiga spelare, duktiga på att spela med hög press, vilket är den enda verksamma medicinen mot England.

Det är ju lite som Erik Niva skrev häromdagen: "Vi kan egentligen inte slå England eftersom de har bättre spelare än vi. Vi måste hjälpa dem förlora". Och det har vi kunnat sedan 1968, eller vad det nu är.

Jesper diskuterade varför U21-EM slagit igenom så starkt. Vi ska ju inte underskatta det faktum att mästerskapet går på hemmaplan, och att det inte finns mycket mer fotboll (med svensk medverkan) att rapportera om just nu. Det är ju också som så att samtliga spelare är väl bekanta för oss, från Allsvenskan och från "stora" landslaget. Toivonen och Berg är redan etablerade stjärnor i Europa.

Men framför allt tror jag att många med mig smittats av det unga landslagets respektlöshet på plan.

De vågar, det finns ingen som kan stoppa dem.

Det sätt Sverige vågade föra matchen mot Italien var otroligt fräckt och befriande att se. Bara otur och brist på koncentration i avsluten skilde dem från poäng. Precis som många andra med mig väljer jag därför att tro att den fräckheten kan räcka hela vägen till kvart i nio på måndag mot Italien. Som blir en helt annan match.

2 kommentarer:

Pelle sa...

Alla var bra. Men Dahlin borde ju bytts ut innan straffarna...(om det hade gått) När straffläggarna är 21 år och supernervösa gäller det att stå så länge som möjligt och få dem att missa. Inte att Dudek-fåna-sig och chansa så att engelskpojkarna kan lägga in den i andra hörnet utan nervdaller. Målvaktstavlor som kostar oss finalen.

Cliff sa...

Dahlin borde väl egentligen bytts ut efter Hanssons jättematch mot Italien. I övrigt hade Mats rätt och jag fel. Harbuzi är ett geni.