17 maj 2009

Minne som en engelsk fotbollsjournalist

På den här bloggen brukar det ibland framföras jämförelser över hur mycket bättre brittisk sportjournalistik är jämfört med svensk. Även om jag ibland tycker att jämförelsen känns orättvis - plockar man det bästa från England och jämför med medelmåttig svensk journalistik så blir utfallet därefter - avundas även jag förstås emellanåt fotbollsbevakningen i engelsk dagspress.

I Dagens Nyheter i dag (söndag) plockar journalisten Jens Littorin fram ett exempel. Han skriver om att Guardianjournalisten Daniel Taylor påminner om en 17 år gammal banderoll på Liverpoolläktaren The Kop. 1993 hade Man U vunnit ligan för första gången på 26 år - Liverpool var då överlägset starkast och hade sammanlagt 18 ligatitlar. Liverpoolfans visade då sin ringaktning för Uniteds seger genom att hänga upp budskapet "Kom tillbaka och sjung "Oh Ah Cantona" när ni vunnit 18" (Littorins översättning).

Denna helg vann Fergusons gäng klubbens 18:e titel vilket fick Taylor att referera till den gamla banderollen. Att en journalist över huvud taget tar upp en läktarbanderoll i sin text är roligt. Att han minns ett 17 år gammalt läktarbudskap är fantastiskt.

För övrigt kommer jag länge att minnas Hammarbys 1-0-seger över MFF på Söderstadion den 17 maj 2009.

1 kommentar:

Mats sa...

Det tycker jag låter klokt. För det kommer inte att upprepas. Själv föredrar jag att minnas två tennismatcher, 6-0 (hemma) från 2003 och 6-3 (borta) från 2008.
I fjol hade MFF ett tråkigare spel än idag. Mycket man inte förstår med fotboll.