27 april 2009

Svenska cupen 2009

Wember-lee, Wember-lee, Wember-lee!
Vi som är uppväxta i den engelska skolan har ofta en stark känsla för cupfotboll (åtminstone om den spelas i England). Engelska FA-cupen var riktigt stor när jag började intressera mig för fotboll. Man läste om jättedödarna från amatörserier som slog ut div 1-lag, om finaler på Wembley som var säsongens riktiga höjdpunkt. Lottningen till omg 3 när högsta serierna kom in i cupen var i sig stora händelser. Och alla dessa omspel! Matcher som inte avgjordes efter förlängning gick alltid till omspel vilket gjorde att bortalaget fick en chans på hemmaplan.

Svensk cupfotboll har aldrig fått stor status, men jag tror att det är ett misstag att hela tiden jämföra med hur det är i England. Eller att tjata om den norska cupfinalen som där är en stor händelse. Det normala i vilket fotbollsland som helst är att cupen har en lägre status än seriespelet.

Hursomhelst, årets svenska cup har gått in i ett skede där de allsvenska lagen kommit in. Vår cup har det experimenterats mycket med genom åren (jag tror det är en lista på gång från THS-redaktionen över pajaskonster som tänkts ut för att popularisera cupen). Nuvarande skick är rätt bra tycker jag. Man har tagit fasta på att cupen har ett roligt inslag som saknas i seriespelet: möjligheten för mindre klubbar att få möta ett storlag i en tävlingsmatch på hemmaplan. Därför är det helt rätt att göra som nu: låta lagen från underserierna kvala fram 16 lag som får möta de 16 allsvenska lagen - och ge dem fördelen av hemmaplan i lottningen. Man har också infört en offentlig lottning som TV-sänds. Borta är hemlighetsmakeriet under beteckningen "geografisk lottning" som alltid medförde att ungefär samma lag fick möta varandra. Finalen spelas dessutom samma år som cupen startar, och i en hygglig fotbollsmånad (september). Och man har kommit fram till att Sverige inte är tillräckligt stort som cupland för att spela finalen på nationalarenan. Att ett av finallagen får fördel av hemmaplan är sportsligt sett inte helt korrekt, men förmodligen ändå den bästa lösningen.

Alltså: cupen är på rätt väg. Hammarby gick ju dessutom vidare, klart man är nöjd och glad.

3 kommentarer:

Studiomannen sa...

För folk med minne kan det kanske vara roande att grunna på varför jag kräks över lagen Wrexham och Veberöd.

Att åka ut mot ett starkt och bra lag är ingen skam. Men att ... ja ni fattar.

Hagström sa...

Det var väl Blåvitt som åkte ut mot Veberöd? Och Djurgården ut mot wrexham?

Studiomannen sa...

Arsenal åkte ur FA-cupen mot Wrexham. Det är inte bara för att Hornby skrev om det i Fever Pitch som jag minns det. AFC vann förstaligan några månader innan och åkte ut mot Wrexham som hamnade sist i fjärdeligan.

Veberöd slog ut Blåvitt ur cupen -93. Mer vill jag inte säga om det. Hoppas att du bjuder på en neslig Bajenförlust i cupen! :-)