13 april 2009

Den långa vägen

Folk har undrat var Rain Man blivit av. Det är inte så lätt att hålla reda på vår väns göranden och låtanden - sist vi hörde av honom var han i färd att undersöka förhållandet mellan snittålder i laget och poängskörd i Allsvenskan över åren - men det stadigvarande i hans gärning torde väl vara uppdelningen i Allsvenskan i två hälfter.

Ty så var det i fjor och så är det i år, att bara nio lag kan tänkas vinna Allsvenskan. Att Örebro slutade före Hammarby ifjor, att Djurgården hamnade nedanför Gais och Trelleborg, ändrar inte på det faktum att Hammarby och Djurgården är TÄNKBARA som svenska mästare, och att de andra lagen inte är det. Att vissa tecken under påskhelgen tyder på att Hammarby och Djurgården inte lär vinna Allsvenskan i år heller förändrar inte detta faktum.

Utmaningen för lag som Örebro, Gais och kanske till och med Trelleborgs FF är att långsamt tilryggalägga den resa som först Elfsborg och sedan Kalmar FF har gjort under de senaste fem åren. Från ett lag som inte kan tänkas vinna, till ett lag som kan tänkas vinna. Först sen, visar erfarenheten, kan man bli ett lag som verkligen vinner. Och som erfarenheten i de båda fallen också visar - vägen borde stå öppen för de flesta. Örgryte, IFK Norrköping, Jönköping, Assyriska, Sirius, GIF Sundsvall och Landskronsa BoIS - de befinner sig inte i ett så mycket värre läge än där Kalmar FF var för tio år sedan. Det steg om är omöjligt att ta i England, Spanien eller Italien är fortfarande möjligt att ta i Sverige. Det borde stimulera.

5 kommentarer:

Anonym sa...

MFF och AIK obesegrade, mycket folk på arenorna, fint väder, glada barn i parken. Våren och Allsvenskan kan omöjligen startat sämre för den surmulne Jesper.

Jesper sa...

Anonym - du glömmer att TFF varit iblandat i två härligt målsnåla tillställningar på gult, gropigt underlag inför obefintlig publik. Vägen till lycka är förmågan att se det väsentliga i livet.

Anonym sa...

BP i topp efter heroisk seger inför 4000 tappra själar på Örjansvall. Kallt var det också. För Jesper kändes det som att han gick hem med Angelina Jolie inför Brad Pitt.

Martin Alsiö sa...

Läser Jespers analys och tycker den är snudd på klockren. :-)

Av de klubbar som är på väg mot sitt första SM-guld (i en nära eller avlägsen framtid) ser väl ändå Örebro SK ut att ha kommit längst, eller?

bobby d sa...

Fråga till Rainman, på förekommen anledning: Vad är rekordet för hur många omgångar i en allsvenska som föregående års mästarlag varit segerlöst?