26 november 2008

Bolletinen än en gång

När den lilla känslan av olust är överbryggad hittar jag alltid något av intresse i fotbollsstatistikernas tidskrift Bolletinen. I det sakliga och torrt presenterade materialet döljer sig emellanåt riktiga överraskningar. Jag ser till exempel i det senaste numret i förteckningen över "elitspelare födda oktober-december" att Sverigebekantingen Frank Worthington fyllde 60 år den 23 november. Inget särskilt med det, men i tilläggsinformationen blir det riktigt intressant. Jag läser "Allsvensk i Mjällby AIF 1980. Skyttekung i högsta engelska ligan 1979."

För 28 år sedan kunde alltså en skyttekung i engelska ligan spela allsvensk fotboll endast ett år efter att han var landets främste målskytt. Det känns märkligt.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Se där, du hade alltså bättre att komma med. Alternativ d) från förra posten kan alltså uteslutas.

Det ÄR märkligt, inte bara att Worthington kom till AS utan att han hamnade i lindansargänget Mjällby. Blåvitt hade kanske känts rimligt, de var ju trots allt ett av Europas bästa lag på 80-talet. Men Mjällby!?

Men det är ju ändå en generation sedan. Det slår mig att det väl inte är mer än 10-12 år sedan som engelska topplag kunde bli utslagna ur Uefa-cupen av t ex Trelleborg. Visst var det Nottingham Forest som fick däng av TFF? Och under samma period slog väl Blåvitt både Man U och Barcelona på Ullevi? HIF slog Inter.

Det är en kort tid, men ett helt annat Fotbollseuropa. Den där känslan av nivellering som den här bloggen varit inne på tidigare under hösten kommer en aning på skam.

/Fredrik I

Anonym sa...

Det var Blackburn Rovers som slogs ut av Trelleborg i Uefa-cupen säsongen 94-95 - samma säsong som Blackburn vann Premier League.

Året efter var Malmö FF nära att slå ut Nottingham Forest, men engelsmännen gick vidare på fler mål på bortaplan.

Mattias L

Cosmo sa...

Worthington var väl med i nåt nr av Offside för nåt år sedan.Han spelade väl ett tiotal matcher,annars ägnade han sin mesta tid åt att festa å sätta på de flesta av samhällets kvinnor.Putte Ramberg å Thom Åhlund var även dom på väg till Mjällby i början av 80-talet men stannade efter många om och men kvar i Bajen.På tal om engelsmän så spelade Gary Owen ett par matcher för Bajen 1988(samma år vi åkte ur allsvenskan).Har för mig att han aldrig spelade på
Söderstadion utan bara ett par bortamatcher,men det kanske Redaktör Hagström minns bättre.

Anonym sa...

Det är alltså 28 år sedan jag satt på hästhopparstadion och såg denne Worthington leverera smörpassningar(!) till medspelarna. dif-maif 1-3...tror jag.
En trevlig dag vill jag minnas.

Vem är den bäste britt som har spelat i Sverige?
Alltså varit bäst när han spelade här, inte på gamla meriter.
Brian McDermott i Peking kanske?
Billy L i Kalmar?


max lindberg

Hagström sa...

Teddy Sheringham?
Alan Cork?
Lee Baxter?

1980 var förresten de engelska klubblagen fortfarande bra, i ett europeiskt perspektiv. De vann oerhört många europeiska cuptitlar åren före avstängningen 1985.

Cosmo: tror det stämmer som du säger; två matcher och ingen på Söderstadion.

Anonym sa...

Internet kan i vissa fall förgylla en fredagkväll, i kväll var det fotboll, FA-cupen andra ronden.
Non-leauge Barrow hemma mot "mighty" Brentford.
3000 på läktarna (bästa siffran på 17-18 år) runt en leråker.
Brentfords målvakt får plötsligt för sig att agera Turaj-Shaaban-Björklund-Baxter i ett och samma moment, utvisning, straff och 1-0.
Behärskad kvittering men rättvist 2-1 till slut.
Och jag som ofta tar parti för underhunden tvingas konstatera att ligan blir viktig i år.
Men glädjen, glädjen hos Barrow-spelarna och fansen!!
På söndag lottas rond tre.

max lindberg

Anonym sa...

Vad sägs om Steve Galloway som bäste engelsman? Och nej, jag är inte DIF:are.

En fråga: Jag känner till Michael Owen, men Gary?

Anonym sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Gary_Owen_(footballer)
/KP

Anonym sa...

Peter Crouch spelade i IFK Hässleholm en säsong men lär enligt en lagkamrat ha "druckit mer öl än vatten" under sin tid i klubben.