Man vet man är i utlandet när en tidningsintervju med en fotbollsspelare inleds: "Herr Voronin, vad anser Ni..."
Annars inte så mycket fotboll på min weekendresa, vilket delvis har att göra med att den ställdes till Berlin. Finns det nån större och mer betydelsefull europeisk stad som är så liten och obetydlig fotbollsmässigt sätt? Och är detta ett faktum att beklaga? Jag hade inte varit i Berlin på tjugo år, men jag upptäckte till min glädje att det jag älskade fanns kvar. De ruffiga husen. Ödetomterna mitt i stan. I ingenmanslandet mellan Prenzlauer Berg och Wedding där muren en gång gick hittade vi en liten kullerstensbelagd väg som vi följde mellan lagerlokaler och fabrikstomter. Förbi en grind och ut på en gångstig över ett obestämt, skräpöversållat, gräsbevuxet fält mellan rivningshus, skrotupplag och ett jättestort banområde. Stigen tog slut bredvid banvallen - inga staket, inga avspärrningar - och vi fick klättra över ett järnvägsspår och upp på en perrong som tillhörde Gesundbrunnens S-Bahnstation. Detta mitt i en europeisk storstad.
Vad har detta med fotboll att göra? Jo, troligen att den ekonomiska svaghet som gör Berlin till en så charmerande stad även påverkar fotbollen. Nu sedan varken västmakter eller DDR har lust att pumpa in pengar i staden för att den är en politiskt laddad ö i fiendeland/skyltfönster mot världen får den ligga där i lugn och ro, i fred för den ekonomiska uteckling som gör Stockholm till en så i jämförelse ocharmig, segregerad, likriktad och sönderrenoverad stad. Då finns det kanske inte heller några pengar att göra Hertha Berlin till Bundesligavinnare.
När det dessutom inte finns någon större fotbollstradition att bygga på blir följderna desto värre. Hertha vann faktiskt i helgen - mycket tack vare den där Herr Voronin, om jag förstod saken rätt - och jag såg på affischer att de möter Benfica i Uefa-cupen nästa vecka. Men jag vet inte om jag på allvar önskar dem någon framgång.
21 oktober 2008
Wochenende im Niemandsland
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
25 kommentarer:
Får förresten gratulera dig Jesper, landsortslagen tuffar på, Kalmar vinner Allsvenskan, TFF i mitten, publiksiffrorna störtdyker, 12.000 på derbyna. Nästa år är det fyra Göteborgslag i hägsta serien och dnart står Jesper själv och tittar, precis som han alltid har önskat.
Nja, helst hade jag ju velat se Falkenberg, Ängelholm och Brommapojkarna uppflyttade. Annars får jag tacka!
Paris måste väl vara den sämsta fotbollstaden i Europa i förhållande till storleken - 11.5 miljoner invånare i Île-de-France, huvudstad i laget som blivit VM- och EM-mästare förhållandevis nyligen - och vad har man i fotbollsväg?
Även om Hertha kanske är sämre än PSG så finns det ju betydligt fler storklubbar att tävla med i Bundesliga (B München, Dortmund, Leverkusen, Hamburg, Schalke 04, Stuttgart) än i Ligue 1.
F ö behöver jag lite info om Inge Eiderstedt, någon som kan vara behjälplig med det?
Men va falls, TeBe spelade ju i fredags på Mommsen-stadion, vann med 3-0 inför 483 nöjda åskådare, i OberLiga.
Jag såg dem själv 1998, då låg de i Zweite, sen kom en magnat och skulle hotta upp klubben..det tog några år, sen blev det konken med dunder och brak.
En gammal klassisk klubb, har för mig att Benny Wendt var proffs en tid där.
Inge Ejderstedt?
En som var med på "de-stora-bildernas" tid.
Minns ett klassiskt mål i Lissabon, men inte mycket mer.
Max L: Jag undrar om det inte var Inge Danielsson som gjorde det klassiska målet i Lissabon?
Jag minns Ejderstedts mustasch frpn VM 74, han fick chansen mot Holland o brände ett friläge, spelade då i Anderlecht tror jag. Var med redan i VM 1970. Hittade honom på Eniro (bor nånstans i Småland, tror jag) men hann inte intervjua honom för VM-boken.
mårten: PSG har iaf blivit franska mästare två ggr i modern tid (o cupmästare en sex-sju gånger). Hertha Belins två tyska titlar togs 29/30 och 30/31. Sen vann iofs Dynamo Berlin östtyska ligan tio gånger på raken mellan 1978 och 88, men de lär ha haft viss utomsportslig assistans av Stasi. Dessutom fanns det en klubb som hette Vorwärts Berlin o som blev DDR-mästare ett par gånger innan klubben tvångsomflyttades till Frankfurt an der Oder.
Men Hertha har haft Tobias Grahn, det har aldrig parisarna fått njuta av.
Blau-Weiss Berlin tror jag också var på högsta nivån i Västtyskland. Och Union Berlin har väl varit ett hyfsat östlag.
ulf: Tobias Grahn och Benno Magnusson, det måste väl vara den mest koncentrerade samling svenskt vanvett som nån utländsk klubb kunnat skryta med.
Det fanns ett eller annat svenskt proffs i Paris på 50-talet, men sen dess har det nog varit sämre.
PSG har ju en Cupvinnarcuptitel på 90-talet också (plus final året efter). Men visst är det sorgligt att de är så kassa. Med tex Londons 8 (10?12?) lag i PL i tankarna är det ju otroligt att en så stor stad bara kan ha ETT lag i förstaligan.
Frågan är om det inte blir en liten vändning för PSG i år ändå, man har ju inlett ligan hyfsat och tagit sig till gruppspelet i UEFA (Schalke idag!).
/leif engkvist
Ja, jag är ganska övertygad om att Berlin måste vara Europas fotbollsmässigt sämsta huvudstad/storstad, både i nutid och historiskt sett. Vår egen kan säkert också konkurrera...
Jesper, jag antar att det där sista var något slags köttben att hugga på. Jag är väl egentligen inte så jätteintresserad av att komma ut som Stockholmsförsvarare eftersom jag avskyr ett par av stadens lag, men rättvisa är jag ju intresserad av.
Så otroligt dålig är väl inte Stockholm som fotbollsstad, jag skulle tippa att Stockholm matchar London ganska bra när det gäller ligatitlar. Eller Rom. Eller Bern. Eller Oslo. Ankara kanske inte räknas till Europa (men stadens lag spelar i en liga som är UEFA-ansluten), men där kan du ju snacka om dålig fotbollsstad.
Känns ju som man måste väga in ett antal olika saker för att bestämma vilken huvudstad/storstad som är sämst. Haag, Bern och huvudstäderna i Skandinavien är ju också tämligen usla fotbollstäder, men det känns som man måste väga in åtminstone stadens storlek, ligans klass och landslagets klass i en bedömning. Och där torde ju Berlin vara i särställning, med Paris som god tvåa.
Hur är det med Budapest förresten?
Och vad säger Rain Man?
Jag drar till med Dublin.
Är det inte över huvud taget märkligt att en så fin fotbollsnation som Irland har flyttat sin fotbollskultur till grannön?
Hmm, intressant med Berlin, onekligen.
Om man vänder på det (eller hur det nu blir), vilken stad med minst förutsättningar sett till storlek och ärbarhet har vaskat fram stor fotbollsframgång?
Vilket tidsperspektiv har man på frågan? Utan att för den skull varit speciellt framgångsrika så hade jag placerat Stockholm som 1:a eller 2:a i Skandinavien.
Såväl Dublin (Bohemians, Shelbourne, St Patrick's, Shamrock) och Budapest (MTK, Ujpest, Ferenvaros) är tvärtom fotbollsstäder som åtminstone tidvis dominerat sina länder. Vad gäller Haag o Bern är förutsättningarna speciella i dessa länder med märklig huvudstadsstatus (har inte Holland t ex formellt sett tre huvudstäder?). Bonn i den gamla Förbundsrepubliken hade också en egendomlig ställning som avspeglade sig inom fotbollen - är det nån som vad stadens klubbar åstadkommit? Ankara ligger, som Hagström antyder, i Asien, men är också exempel på ett land där man av politiska skäl valt en annan stad än den helt dominerande till huvudstad.
Rain Man återkommer förvisso med en genomgång, om ingen annan hinner före...
Reservationerna vad gäller beräkningarna kan säkert göras många, och säkert har jag missat något förortslag någonstans, men om vi annars inskränker oss till de huvudstadslag som är i ländernas förstaligor just nu får vi följande lista.
1. Reykjavik, Island 50% av lagen i förstaserien.
2. Belgrad, Serbien 41, 7 %
3. Tallinn, Estland 40%
4. Dublin, Irland 33,3 %
5. Moskva, Ryssland 31, 25 %
6. Riga, Lettland 30 %
7. Skopje, Makedonien 27%
8. Tirana, Albanien
Sofia, Bulgarien
London, England
Athen, Grekland
Vilnius, Litauen 25 %
13.Ankara, Turkiet 22%
14.Wien, Österrike 20%
15.Minsk, Vitryssland
Prag, Tjeckien
Lissabon, Portugal
Stockholm, Sverige
Sarajevo, Bosnien 18, 75%
20.Zagreb, Kroatien
Köpenhamn, Danmark
Edinburgh, Skottland 16,6 %
23.Bukarest, Rumänien 16,5 %
24.Madrid, Spanien 15%
25.Oslo, Norge
Nicosia, Cypern 14%
27.Warszawa, Polen
Kiev, Ukraina 12,5 %
29.Rom, Italien
Bern, Schweiz
Ljubljana, Slovenien 10%
32.Bratislava, Slovakien 8,3%
33.Helsingfors, Finland 7%
34.Bryssel, Belgien
Berlin, Tyskland 5,55%
36. Paris, Frankrike 5%
Imponerande Jesper! Hur lång tid tog det egentligen att göra den här sammanställningen? Eller fanns den redan någonstans?
Jesper, varför vill du att ÄFF ska gå upp?
Som Ängelholmare skulle jag i och för sig tycka det var kul, men också absurt. Ängelholm är ju liksom Rögle, där finns inte ens en fotbollsarena, bara en idrottsplats med en pytteliten läktare vid en av planerna. (Nu kanske jag svarade på min fråga själv?)
Tack för sammanställningen, Jesper. Men se till att vila nu när du är på semester.
Ett foto på en gatuskylt tycker jag är lagom ;)
mårten: Jag gjorde den på en sån halvtimme som går ifrån ens liv och aldrig kommer åter med hjälp av RSSSF:s hemsida. Med reservation för räknefel, för att jag glömt Budapest och för att man såklart kan tycka att detta är ett otillräckligt statistiskt underlag - man kunde ju också räkna andelen lag i de tre första ligorna, andelen lag i förstaligan över en längre tid, andelen mästerskapstecken (plus cup- o ligacuptitlar, -finalplatser, -kvartsfinalplatser) men jag har personligen en känsla av att det skulle ge Rain Man en alltför stor platrs i mitt liv...
malena: Som du misstänker, det har att göra med min revanschistiska vurm för lag som inte har några åskådare som tycker om dem...
F ö låter Rain Man hälsa att Budapest, i sammanställningen ovan, ska in på delad åttonde plats med 25% (4 av 16) lagen i ungerska förstaligan, och att alla städer därunder alltså ska förskjutas en position neråt. Skönt att han fick det sagt, annars skulle han inte ha fått en lugn stund i helgen!
Du glömde Nordirland och Wales. Wales kompliceras ju av att de bästa lagen ingår i det engelska seriesystemet. Hur viktas t ex en femteplats i The Championship mot en ligaseger i Welsh Premier League?
Ok för Nordirland. Siffran för Belfast blir då 5 på 12 eller höga 41.7% (eftersom jag har förstått det som att Lisburn Distillery bör räknas som ett Belfastlag).
Annars - vet nån om man räknar Stabaek som ett oslolag och kan man säga att Getafe är från Madrid? Om man nu anser att AIK är ett stockholmslag och Olympiakos är från Athen?
Stabaek räknas väl som Oslolag, åtminstone om AIK räknas som Stockholmslag..
Jag passerade deras nya arena några gånger när jag var på Oslo Cup i curling i september, så enligt min logik är det ett Oslolag..
Å andra sidan vet jag inte om jag räknar AIK till sthlm...
Skicka en kommentar