23 oktober 2008

Beckham gör en Larsson

Det där med Beckham till Milan tycker jag är ganska vackert. Precis som Henke Larsson samlar han på sig ganska fina klubbadresser genom lite gästspel på ålderns höst. (Och ålderns höst, förresten. Beckham är 32). Man kan diskutera huruvida Beckham är över- eller underskattad, men sådana där debatter har ju bara att göra med vilka förväntningar man utgår ifrån. Han kommer förstås att göra en masa nytta för Milan. Spelsinne och en sån högerfot skojar man inte bort.

Becks kan få ett karriärsslut som Georghe Hagi när Hagi spelade för Galatasaray för sex-sju år sedan. Han rörde sig nästan inte, men när han klev av planen av trötthet efter 70 minuter brukade han ändå ha hunnit med en assist och ett frisparksmål och såg mest ut som en pappa som kickade boll med sina söner. Hagi la av efter säsongen 2002, men klubbdirektören försökte in i det sista övertala honom att fortsätta, om så bara för att spela en halvlek per match.

Nåväl, det är tydligen inte riktigt klart med det där Milan-lånet ännu och jag kan inte låta bli att skänka en tanke till Bruce Arena, LA Galaxys tränare, som inte är överförtjust över planerna på att släppa sin bäste spelare.

Jag har varit fascinerad av den amerikanska fotbollen ända sedan jag såg USA:s formtoppade charmlag i Korea-VM 2002. Det är så lätt att dissa allt som har med USA-fotboll att göra, men man måste komma i håg att dom som sysslar med eller gillar fotboll där borta är precis lika proffsiga, fanatiska, nördiga och pålästa som i något annat land. Om man tittar på publiksiffror, ligakvalitet, omsättning, utlandsproffs etc, så är Major League Soccer som vilken europeisk mittemellanliga som helst. Fotbollsamerikanernas problem är att de verkar i en miljö som inte uppskattar dem, stimulerar dem eller ens förstår dem.

Att Bruce Arena, den mest meriterade tränaren i landet, och klubbens general manager, står maktlösa när ligaorganisationen ovanför deras huvuden börjar förhandla med Milan om ett lån av lagets bäste spelare är ett exempel.

Ett mycket roligare exempel på den lite oförstående omgivningen finns i det här klippet från när LEGENDEN Darren Huckerby anlände till San José Earthquakes tidigare i höst.

Om du inte fick nog av ofrivillig humor kan du spana in uppföljaren, när programledaren verkar vara på väg att göra en pudel, men ångrar sig och, typ, tar ett dopp till i samma galna tunna.

Inga kommentarer: