02 september 2008

Zlatan är grym, men kanske inte just som kapten, va?

Kanske är det för att motståndet är så tråkigt som Albanien som försnacket inför EM-kvalet har handlat så mycket om lagkaptensfrågan. Nu blev Henrik Larsson ny svensk landslagskapten, och den utnämningen var väl ungefär lika överraskande som en slips på fars dag.
Jag medger att det hade sett snyggare ut om jag hade skrivit den här bloggposten innan beskedet kom, men allvarligt talat: var det någon som på allvar trodde att Zlatan skulle få bindeln?
Jonas Thern har ju blivit någon sorts mall för hur en lagkapten ska vara: en stjärna, internationellt respekterad, ha gruppens förtroende, en bra talesman utåt. Visst är Zlatan en stjärna och har omvärldens respekt som bollspelare, men det där andra? Här har Lagerbäck under de sista fyra-fem åren haft som en av sina största utmaningar att överbrygga klyftorna och luckra upp klickbildningarna i landslagstruppen - att då utse Zlatan till boss på planen skulle vara ungefär lika passande som att skicka en spelmissbrukare till Las Vegas för rehabilitering.
Det är ledsamt på sitt sätt, men jag gissar att åtminstone en handfull av spelarna i den mer välkammade delen av landslaget hellre skulle bli bingolottoförsäljare på heltid än spela i ett landslag med Zlatan som kapten.
3-5-2 eller 4-4-2 däremot: det är en införmatchenfråga som man faktiskt kan grunna på.

10 kommentarer:

Jesper sa...

Fråga ett är väl om Sverige har spelare som kan fungera som "wingbacks" i ett 3-5-2-system. "Rejäla bandylungor" tror jag var Ola Anderssons kravbild för ett par sådana spelare - folk som kan flänga upp o ner för kanterna i 90 min och ta både defensivt och offensivt ansvar. Låter det som om Chippen Wilhelmsson verkligen är svaret på den frågan?

Fråga 2: Måste inte ett femmannamittfält ändå till för att få in Kim i laget? Eller är alternativet att ge honom Ljungbergs formella kantposition? Jag vet inte, jag vet bara att med de spelsätt landslaget hittills har haft så har Kim inte funkat.

Fråga 3: Stämmer det att Tobias Linderoth spelade back i klubben häromdan eller har jag drömt det? Kan de inte flytta ner honom eller Daniel Andersson bredvid Mellberg så får vi en mer spelskicklig innerback o bereder lite plats på mittfältet? Eller är det mot lagen att ha en dvärg som Tobbe Trollkarl som innerback?

Malena sa...

Jag tycker det verkar mycket mer troligt att Zlatan skulle bli kapten än att Sverige skulle spela med trebackslinje i en tävlingsmatch.

Jesper sa...

malena: Ja, ungefär som det är mer troligt att Sven Hassel blir ständig sekreterare i Svenska Akademien än att Jimmy Nordin blir det.

Billy Swan sa...

Sven Hassel kommer ut genom dörrarna och meddelar att Jimmy Nordin får Nobelpriset 2009. Gert Fylking, dagen till ära i förd rosa kanindress, kommer plötsligt på att löftet till Horace är null and void och skriker: Äntligen!
Resten är splatter.
Hmm.
Jag tror att Zlatan som kapten är troligare än 3-5-2. Det är inte direkt några revoltörer som står på tur när/om Lagerbäck slutar som förbundskapten.
Zlatan däremot har väl flera år på sig att bli grånad diplomat. Samtidigt får de välkammade allt mindre hår att kamma, inser att Bingolotto inte är så dumt ändå och helt enkelt lägger av. De följs av en mindre välkammad, men desto mer välgeléad grupp som tycker att knappt Gud kan döma dem.
Vem är bättre än Zlatan då?

Malena sa...

Jag vet inte vem Sven Hassel är.

Jag fattar inte varför Lagerbäck inte testar ett mer realistiskt alternativ än en trebackslinje, om han nu ska testa alternativ?

Jesper sa...

malena: Jag säger bara "Döden på larvfötter". Litteraturens svar på Horst Hrubesch.

Studiomannen sa...

Eftersom Sven Hassel kommer från Danmark kan vi väl också då värva över Christian Poulsen som lagkapten?

Ja, jag vet, Malena... ville bara retas lite.

Jag tycker tanken på Zlatan som lagkapten är helt vansinnig. Alternativ? Tja, vem som helst, kanske, men Isaksson blir bra.

För övrigt tycker jag att det går bra med flera spelsystem. bara jag slipper höra eller läsa ordet diamant är jag nöjd.

Weman sa...

Först: jag tolkar din metafor som att slipsar på Fars Dag är ett tredjehandsalternativ. För nog stod både Tobbe Linderoth och Zlatan lägre i odds...

Sen: Det där med spelsystem kanske ger sig själv, om man läser detta: http://www.fotbollsexpressen.se/Nyheter/1.1287641/mittfaltskrisen-i-blagult-har-ar-laget

Ulf sa...

Jag kan mycket väl tänka mig Zlatan som kapten, men som Billy säger: han behöver några år för att bli trygg och vuxen. Och då kanske hans lagkamrater inser fördelen med att ha honom som kapten, precis som de inser fördelen med att ha honom i laget nu, trots att han är en smula jobbig.
Och killar som Wendt, Seb Larsson, Stoor, Berg eller Safari lär ju inte ha några problem med honom.

Weman: Nej, jag håller slipsar på fars dag som det väntade förstahandsalternativet ;)

Billy Swan sa...

Jesper: Nu tycker jag att du är ond och elak mot Horst Hrubesch.