18 augusti 2008

Jag borde älska och högakta Ljungskile. Alla borde älska och högakta Ljungskile. De har ett helgjutet koncept, från de landstingsgröna overallerna de har på sig till det utstuderade sättet att "andas" före frisparkar och insparkar (som jag hörde att Niklas Lövgren kallade det efter matchen): ett koncept som går ut på att jävlas med the Helsingborgs of this world. Det kan man bara respektera. Är man från Hässleholm, som Bosse Nilsson, borde man veta bättre än att gnälla över deras sätt att spela, för det är en fotbollens motsvarighet till Ljungdala industriområde i hällregn, en utmaning mot allt som är piffigt och fint och helsingborgskontinentalt.

Men så är det ju det här med att mitt hjärta tillhör konceptets själva upphovsmän, Trelleborgs FF, och att varenda resultat numera måste bedömas efter hur det påverkar dem. Jag har gått så långt nuförtiden att jag tar nederlag och poängförluster för TFF med jämnmod bara jag kan räkna in förluster för Gefle, Giffarna, Örebro och Ljungskile också. Det var alltså länge en jobbig dag igår, med oväntad bortapoäng för ÖSK och seger för Ljungskile, men så kom det oväntade budskapet. Hemmamatch mot bottenlaget: om det var nån match där jag INTE hade hoppats på seger så var det denna. "Sittplats sjöng i tio sekunder" meddelade brorsan per sms.

Och så en motsvarighet på internationell nivå. OS-fotbollen är ju en märklig liten avart av fotboll, ungefär som ishockey-VM vad gäller allmän representativitet för sporten i allmänhet, men att gamla åttiotalsgnetarna från Belgien nått semifinal är värt att gillande notera. Belgien är som bekant ett Ljungdala industriområde hela landet och har dvalts i skuggorna sen domaren, skamligt nog, underkände ett helt regelrätt Marc Wilmots-mål i Japan 2002 och skänkte Brasilien kvartsfinalplatsen. Dags för revansch nu, hoppas vi.

8 kommentarer:

Studiomannen sa...

Jag var på Olympia och mycket riktigt ville LSK:s bänk veta hur det gick på Vångavallen.

Nu har jag sett LSK ett par gånger och alla säger att "de spelar efter sina resurser" och så vidare. Så sa inte minst Bosse Nilsson själv i intervjun under första halvleken. Edwin Phiri var rolig att se igår, men i övrigt kan man inte säga att det var någon särskilt minnesvärd match.

Det mesta handlade om det du skrivit om. Mycket sådant igår. Utom från de 36 i bortaklacken!

Jesper sa...

Bosse Nilsson verkade dock bli något mindre generös allteftersom den där taktiken visade sig mer och mer framångsrik... Ett inte okänt fenomen. Ser ut som Ljungskile får hoppas på att klara kvalplats med hjälp av Sundsvall eller Gefle, men jag vidhåller att deras spelsätt lönar sig sämre i matcher där de inte kan kväva matchen och räkna med att motståndarna tappar fattningen så som HIF-arna gjorde igår.

Studiomannen sa...

Men konsekvensen av LSK blir att allt färre snackar om Tjongavallen och TFF:s spel. Det hade förvisso varit orättvist att jämföra eftersom TFF flera gånger under allsvenskans gång bevisat att de själva är fullt kompetenta att själva föra matcher utan att vara destruktiva. Att sedan anfallet är lite för trubbigt är en annan sak.

Förresten: vem stod i TFF:s mål? Jag tycker att det är märkligt att inte Fritz Persson platsar.

Daniel sa...

Sahlman stod, han var alldeles utmärkt.

Jesper sa...

Sahlman räddade i princip TFF ifjor så jag har inget emot att han spelar. Sen kan det tyckas som en kortsiktig lösning, och synd på en egen produkt som Fritz, men det är ju ungefär samma filosofi som landslaget tillämpar... Vad gäller TFF:s spelidé har jag väl ibland iår tyckt att de snarast varit väl givmilda i försvaret o väl dåliga på gamla TFF-dygder som att stänga matcher o tråka ihjäl motståndare... men födelarna överväger. Tror att vi med varm hand kan överlämna rollen till Ljungskile. Konstigt, förresten att Prahl tyckte att David Wilson var dum i huvudet, han som driver en linje som har så mycket gemensamt med Prahls forna tänkande - men det är väl just åsynen av ens anikte i spegeln som brukar få människan att reagera så irriterat.

Daniel sa...

Vi har ju sju nollor åtminstone, och överlägset bäst målskillnad av botten-konkurrenterna. Men med det sagt så har det varit lite mer upp och ner i år, istället för jämngrått :-)

Ibn Kafka sa...

Apropå Belgien och domartabbar: borde vara förbjudet för en svensk att nämna dessa två ord i tät följd utan att buga med pannan i marken eller offra en get eller vad nu den moderna motsvarigheten kan vara med tanke på Erik Fredrikssons bravader 1986...

Jesper sa...

Ah, men det fick vi betala för med Roland Nilssons hjärnskakning plus Emile Mpenzas handboll i EM 2000.