30 augusti 2008

Albansk utmaning

Henry Kissinger brukade nöjt berätta om hur han förstod att det fanns sovjetiska rådgivare på Kuba. Han såg nyanlagda fotbollsplaner på ett satellitfotografi och förstod att det måste betyda europeiska gäster på basebollön Kuba. En ytterligare poäng i sammanhanget var att Kissinger var en av få nordamerikaner som kunde förstå innbörden av de där stora gröna fälten - det var ju från USA Kuba hade fått sin fotbollsanalfabetism till att börja med. I likhet med Venezuela, det sydamerikanska land som är mest påverkat av USA och dessutom det enda sydamerikanska land som aldrig nått VM-slutspel. Att det är just Kuba och Venezuela som står för den häftigaste oppositionen mot USA i den delen av världen är en av de historiska ironier man kan fundera mycket över.

Som jag nyligen var inne på, kollar man på de stora nationer som aldrig lyckats i fotboll tillhör de bestämda geografiska och kulturella regioner. Bland de tjugo mest folkrika starer som aldrig nått VM-slutspel kommer nästan alla från Asien och Östafrika.Nån skulle kanske säga att det finns fysiólogiska skäl för varför kenyaner, etiopier, sudaneser och tanzanier är mer lämpade för långdistanslöpning än för fotboll, men jag tror det inte - åtminstone Etiopien och Sudan har faktiskt kunnat hävda sig hyggligt i regionala fotbollssammanhang en gång i världen, och Marocko är ganska bra både på det ena och det andra. Huvudskälen lär vara kulturella och ekonomiska.

Och vänder man blicken mot vår egen världsdel tillhör våra blivande motståndare från Albanien de lag man faktiskt kan vänta sig mer av. De största UEFA-länder som aldrig nått ett VM- eller EM-slutspel är:

1)Vitryssland
2)Azerbadjan
3)Slovakien
4)Finland
5)Georgien
6)Bosnien-Herzegovina
7)Moldavien
8)Albanien
9)Litauen
10)Makedonien

Nästan undantagslöst länder som blivit till efter östblockets fall och haft mindre än 20 år på sig att hävda sig i fotbollssammanhang. Albanien har däremot deltagit i europeiska turneringar sedan 1962 och har 3,6 miljoner invänare, inte så fruktansvärt myckt mindre än Irland, Kroatien, Norge och Danmark. De är med andra ord ingen evig dvärg som Malta, Luxemburg eller Liechtenstein, utan tvärtom ett land som förr eller senare bör få till det. Och till skillnad från den enda andra konsekventa underpresteraren, våra stackars finländska bröder, är de mer intresserade av fotboll än av ishockey, backhoppning och bloddoping. Vi får hoppas att det inte är nu de tänker vakna från de döda.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Albanien är ett fantastiskt land - en skön blandning av kommunistisk, jugoslavisk och italiensk kultur. Framförallt älskar de italiensk fotboll och flera lirare spelar i Serie A(&B& C). Jag tror Sverige kan få svårt i Tirana, vi förlorade ju tex senast vi var där...

Att Kuba & Venezuela ogillar USA trots att man tidigare älskat varandra är väl inte jättekonstigt? Det tror jag alla som varit i ett kärleksförhållande och blivit svikna kan skriva under på. För övrigt är väl albanerna det europeiska folk som mest älskar USA - kanske ändå ett gott tecken inför matchen?

Jesper sa...

pelle: Nej, förhållandet Kuba-Venezuela/USA tyckte jag inte var konstigt i betydelsen "svårförklarligt", snarare kanske "ironiskt".

Tror som du att albanerna kan vara på gång. Har aldrig varit där själv, men hela den delen av världen är fotbollstokig, så Albanien lär väl inte vara nåt undantag. Har ett minne av att de var på gång i kvalet till EM 2004, slog Ryssland och tog hemmapoäng av både Irland och Schweiz )och visst var Rummenigge där som förbundskapten då?). Sen har jag inte samma koll på deras resultat.

Anonym sa...

I senaste EM-kvalet kom albanerna femma i sin sjulagsgrupp, efter Rumänien, Holland, Bulgarien och Vitryssland men före Slovenien och Luxemburg. Mest minnesvärda resultat: kryss mot Bulgarien både hemma och borta.

I senaste VM-kvalet blev man också femma efter Ukraina, Turkiet, Danmark, och Grekland. Man besegrade dock regerande Europamästarna Grekland hemma och spelade lika på bortaplan mot ett då starkt Ukraina.

I truppen mot Sverige spelar faktiskt bara en spelare i serie A. Fyra spelar i albanska ligan, fyra i Tyskland (varav en i Bundesliga 2), tre på Cypern, och två i Ukraina.

Så värst fotbollstokiga verkar de inte heller vara om man betänker att de har svårt att fylla Qemal Stafa-stadion i Tirana. Snittet under senaste EM-kvalet låg på ca 10 000 och kapaciteten ligger på
27 000. Kanske dog intresset när man inte längre kunde kvalificera sig, men ändå...

Vad vill jag vill säga med allt det här vet jag inte riktigt men håll till godo.

Anonym sa...

Förresten, Jesper, jämfört med Irland, Danmark, och Norge (och i viss mån Kroatien) har Albanien alltid varit en ekonomisk liliput. Man kan anta att detta faktum varit menligt för landets fotbollsprestationer. Dock hade man en tillväxt på 6% förra året så vi kanske inte ska öppna segerchampagnen riktigt än.

Anonym sa...

Indien har haft en tillväxt på ~10% de senaste åren och de tog just sin första individuella guldmedalj i OS nånsin. Så visst - varning utfärdad.

Jesper sa...

nils: Naturligtvis är det ekonomi i det handlar om. Plus, kanske, att ett socialistiskt styre inte nödvändigtvis gynnar fotbollen - jag läste precis på om Östafrika och fick veta att Nyereres regim i Tanzania tydligen hade slagit oerhört hårt just mot fotbollen, medan Idi Amins tid faktiskt varit en fotbollens storhetstid i Uganda (final i Afrikanska mästerskapen 1978 eller 1979...).

Jag tror faktiskt att Albanien har en vana att slå just Grekland - seger även i kvalet till VM 2002 om jag minns rätt. En grekisk taxichaufför jag åkte med en gång muttrade om att "de slår oss alltid i sin jävla kaninbur". Historisk rivalitet...

Tommy sa...

Jag hoppas att Finland skall väckas från de döda när det handlar om fotboll och någon gång lyckas med konststycket/konstsparken att kvalificera sig för VM!!Förhoppningsvis utan hjälp av bloddoping....

Jesper sa...

tommy: Det gör jag med. Men de lyckas alltid ha maximal otur med kvallottningen - nu Tyskland och Ryssland. Blir knappast några finländare i Sydafrika heller.