03 juni 2008

Rain Man säger Vive les Bleus! Rain Man säger 9-0 mot Grekland! Rain Man säger Grausam, Deutschland och Povera Italia! Rain Man förutspår EM!

Det var ett tag sedan jag såg honom. Men när det välbekanta prasslandet avslöjade att ett papper smugits in under min dörr och att Rain Man var tillbaka förstod jag snabbt skälen till hans bortavaro. Stackaren har uppenbarligen inte haft någon ro i kroppen sedan han läste Tim Nielsens EM-förutsägelse i senaste Offside och inte kunnat tänka på något annat förrän han satt ihop sin egen.

Han dröjde sig naturligtvis kvar utanför dörren för att få chansen att fälla några extra kommentarer. Med entonig stämma förklarade han sålunda vad som var fel med Nielsens EM-prognos. Den byggde ju, som vi alla minns, på lagens samtliga möten någonsin. Rain Man har däremot enbart räknat med tävlingsmatcher, det vill säga VM och VM-kval, EM och EM-kval, OS-matcher där båda ländernas A-landslag är representerade och (en särskild touch som Rain Man var väldigt stolt över) Dr Gerö-cupen för centraleuropeiska landslag fram till Andra världskriget. Däremot har Rain Man räknat bort mästerskapsmatcher som spelats på endera lagets hemmaplan (till exempel har varken VM-matchen Västtyskland-Polen 1974 och Tyskland-Polen 2006 räknats med) eftersom de "förrycker balansen i det empiriska underlaget". När det gäller förutsägelser av hemmanationernas matcher har däremot Rain Man dekreterat att enbart matcher spelade i Schweiz respektive Österrike ska räknas, allt för att göra underlaget så representativt som möjligt. Finurligt va? Och av alla dessa matcher räknas så en medianmatch fram - nämligen den mellersta om man arrangerar dem med det bästa resultatet för ena laget till vänster och det bästa för det andra till höger.

Exempel: Spanien-Sverige 3-0 (VM-kval 2007), 2-1 (OS 1920), 1-0 (VM 1978), 0-2 (VM-kval 2006), 1-3 (VM 1950). Rain man-resultat: 1-0.

Och om lagen har mötts ett jämnt antal gånger? Då räknas det resultat av de båda mellersta som är "mest representativt för det sammanräknade resultatet" enligt Rain Mans stränga dekret.

Exempel: Kroatien-Tyskland 3-0 (VM 1998), 1-2 (EM 1996). Sammanräknat: 1 0 1 4-2 (kroatisk övervikt). Rain Man-resultat: 3-0.

Om det inte har spelats några tävlingsmatcher lagen emellan (två fall: Österrike-Kroatien och Polen-Kroatien)? Då räknas vänskapsmatcher. Om det finns en vänskapsmatch på neutral plan (som i fallet Polen-Kroatien, i tyska Wolfsburg 2006) räknas denna först, om det inte handlar om en match där någon av hemmanationerna är inblandad förstås. Och vid utslagsmatcher? Då räknas det resultat som ligger närmast medianresultatet och ändå resulterat i seger för ettdera av lagen.

Och så slutligen förklarar Rain Man att Tjeckien får tillgodoräkna sig Tjeckoslovakiens resultat och Tyskland Västtysklands. Däremot får Ryssland inte räkna med Sovjets - Rain Man har räknat på mängden ukrainare, georgier och litauer i det gamla CCCP-manskapet. Därmed var det slut på mumlet och nickarna, Rain Man försvann för att katalogisera sin samling blyertspennor, nöjd med att EM för hans del redan är avgjort. Och jag vecklade med darrande fingrar upp pappersarket:

RAIN MAN-EM 2008

Grupp 1
Schweiz-Tjeckien 1-1
Portugal-Turkiet 2-0
Tjeckien-Portugal 1-0
Turkiet-Schweiz 1-1
Schweiz-Portugal 1-1
Tjeckien-Turkiet 2-0

TJECKIEN 3 2 1 0 4-1 7
PORTUGAL 3 1 1 1 3-2 4
Schweiz 3 0 3 0 3-3 3
Turkiet 3 0 1 2 1-5 1

Grupp 2
Österrike-Kroatien 1-4
Tyskland-Polen 0-0
Kroatien-Tyskland 3-0
Polen-Österrike 3-1
Österrike-Tyskland 0-2
Polen-Kroatien 1-0

POLEN 3 2 1 0 4-1 7
KROATIEN 3 2 0 1 7-3 6
Tyskland 3 1 1 1 2-3 4
Österrike 3 0 0 3 2-9 0

Grupp 3
Frankrike-Rumänien 1-0
Italien-Holland 1-2
Rumänien-Italien 0-2
Holland-Frankrike 0-0
Frankrike-Italien 1-1
Holland-Rumänien 2-0

HOLLAND 3 2 1 0 4-1 7
FRANKRIKE 3 1 2 0 2-1 5
Italien 3 1 1 1 4-3 4
Rumänien 3 0 0 3 0-5 0

Grupp 4
Sverige-Grekland 9-0
Ryssland-Spanien 0-1
Grekland-Ryssland 1-2
Spanien-Sverige 1-0
Sverige-Ryssland 3-1
Spanien-Grekland 3-2

SPANIEN 3 3 0 0 5-2 9
SVERIGE 3 2 0 1 12-2 6
Ryssland 3 1 0 2 3-5 3
Grekland 3 0 0 3 3-14 0

Kvartsfinaler
Tjeckien-Kroatien 2-2 (Kroatien vinner på straffar)
Polen-Portugal 0-1
Spanien-Frankrike 1-2
Holland-Sverige 0-0 (Holland vinner på straffar)

Semifinaler:
Kroatien-Portugal 0-3
Frankrike-Holland 0-0 (Frankrike vinner på straffar)

Final:
Frankrike-Portugal 1-0

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Däremot får Ryssland inte räkna med Sovjets - Rain Man har räknat på mängden ukrainare, georgier och litauer i det gamla CCCP-manskapet."

Får jag gissa att denna godtyckliga regel är till för att föra Sverige till slutspel?

Med tanke på resultatet ifråga måste det vara längesen Sverige mötte Grekland i en tävlingsmatch...

Anonym sa...

ABCD heter grupperna...

Jesper sa...

entzauberung: Rain Man avvisar med indignation varje tanke på att han skulle låtit sig påverkas av känslomässiga faktorer. Han säger sig också vara häpen att du inte med en gång minns Sveriges 9-0-seger över Grekland i Antwerpen-OS 1920, allrahelst som den matchen bjöd på svenskt målrekord för tävlingamatcher, Herbert "Murren" Carlssons fem fullträffar.

rain woman: Rain Man undrar om ni inte kan ses personligen och diskutera saken (och då menar han chatta från varsin dator vid olika bord på samma café)?

Anonym sa...

Rain Man BORDE isf överväga att diskvalificera även tjeckoslovakiska resultat, då nationens största landslag någonsin - 76:orna - till 14 22-delar var bosatta i Slovakien:

http://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Euro_1976_squads

Jesper sa...

entzauberung: Rain Man är så pass skakad av dina uppgifter att han genast räknat fram en alternativ tabell. Tjeckiens resultat i grupp A blir då:
Schweiz 0-3
Portugal 1-0
Turkiet 3-0

Tjeckien vinner ÄNDÅ gruppen och åker ut i kvarten mot Kroatien. Men Schweiz blir grupptvåa i stället för Portugal och förlorar kvarten mot Polen med 0-2. Det innebär att semifinalen bjuder på en favorit i repris, nämligen Polen-Kroatien, där Kroatien vinner, 2-1. I Finalen vinner så ändå Frankrike, 2-1 mot Kroatien efter två mål av Lilian Thuram... Usch, så jobbigt det blev!

Anonym sa...

Det absolut viktigaste oavsett räknesätt är att Italien inte vinner. Däremot får dom gärna förlora på nesligaste sätt. Tre klackar i krysset bakom Buffon.

Anonym sa...

Med Cannavaro borta lär det klackas en hel del i kryssen. Att de vinner sina matcher men ändå åker ut för att nordiska hedersknyfflar av en ren slump spelar 2-2 måste väl ändå vara det allra bästa?

Personligen gillar jag Italien och ogillar Holland. Tråkig utveckling för ett lag som under hela ens uppväxt varit favoritlaget men som nu mest består av arroganta gnälliga filmare som Nistelrooy och Robben. The harder they come osv...

Anonym sa...

Nästan alltid håller jag på Italien. Anledningen till att dom inte får vinna i år är naturligtvis att sport hör ihop med politik.

Anonym sa...

@Leif E: Skönt att det äntligen börjar gnällas seriöst på Holland. I synnerhet på dem som har den dåliga smaken att representera General Francos favoritlag.
Jag har kastat onda ögat på dem ända sedan de småläskiga rassarna bröderna de Boer slängde skit på Davids, Seedorf och (var det väl) Gullit. Dessutom, vill jag minnas, var de tyst påhejade av den iskalle edwin van der Sar. Ytterligare ett skäl att hata Manchester United.
För övrigt har jag tippat Portugal som vinnare (i en hel-iberisk final) men börjar allt mer hoppas på Frankrike. Karim Benzema är den nye storfavoriten hemma hos oss.