07 maj 2008

surrealistisk fotbollsdiskussion 2008

Ulf: "Vilket väder. Perfekt dag för fotboll."
Ulfs kompis: "Ja, i dag vill man nästan sitta på Ullevis östra och värmas av solen."
Ulf: "Ja, och så är det stormatch också. Blåvitt-Kalmar är ju bästa matchen på hela våren."
Ulfs kompis: "Du hörde vad du sa, va?"

Stor eloge till Kalmar - det enda lag som lyckats förena målskytte med tajt defensiv. Det som skulle vara en rekordjämn allsvenska har hittills utmärkt sig mest genom att nästan alla potentiella topplag har varit mittemellan, och bara ett har levt upp til förväntningarna.
IFK Göteborg har å sin sida haft tur, som fått möta ligans mest offensivt hämmade lag - AIK, Sundsvall, Ljungskile, Gais, Hammarby, you name them - under en period när spelet inte funkat alls. Det en gång så superhemliga spellsystemet - kodnamn Hunden, Katten, Glassen - är sönderläst och extremt förutsägbart, åtminstone när Blåvitt inte har haft något kantspel.
Och Kalmar... tja, jag trodde inte på Kalmar i år, åtminstone inte som guldkandidat. Dels för att alla andra slentrianmässigt tippade just det, dels för att jag inte trodde på en naturlag som fick Kalmar att med automatik varje år förbättra sin tabellplacering. Nu verkar det visst finnas en sån lag. Inget går emot Kalmar. Elmarna fortsätter utvecklas, Ingelsten har blivit skyttekung, Rydström håller och Santin verkar stanna kvar. Inte ens massa skador i backlinjen verkar störa.
Nu åker vi. Vårens största match.

4 kommentarer:

Billy Swan sa...

Jinx of the year härmed avklarad.

Studiomannen sa...

Och vilken flashback från förra året det blev! Ser fram emot 0-5 på Fredriksskans också...

Startade min dag i Stockholm och det var ganska intressant nyhetsvärdering vad gäller rosa bladet vilken match det skrevs om - seriefinalen glömdes bort kan man säga...

För övrigt tror jag på säker MFF-seger mot Gais imorgon och att HBK får det att lossna mot Ljungskile, vilket tätar till tabellen ännu mer.

Måndagens möte mellan Elfsborg och IFK Göteborg blir intressant!

Ulf sa...

Det man ska komma ihåg är att det rosa bladet inte ser identiskt ut i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Jag har HBK som dark horse i mina utsagor inför varje säsongvarje år, utom någon enstaka gång. Just de gångerna brukar HBK vinna SM-guld.

Studiomannen sa...

HBK inledde mycket starkt. Inte minst med ett piggt mittfält - framförallt Sebastian och Fribrock (som av någon anledning spelade på högerkanten). Sedan somnade matchen in under resten av halvleken. Det blev ju lite onödigt spännande för dem på slutet när Kristoffersson tryckte in två mål för Ljungskile. Men trots resultatet var det betydligt bättre takter från HBK nu. Kanske lossnar det nu.

Notabelt var att domare Ingvarsson utgick i paus pga skada.

Och tänk så fel jag hade ang MFF-Gais.