30 maj 2008

¡Pasarán!

Nu är jag övertygad. Nu har jag läst den hundratrettonde artikeln som proklamerar att just i detta EM kommer Spanien att bryta sin förbannelse, och blivit förvissad om att just detta är skäl till att förbannelsen kommer att fortsätta att verka. Redan ett normalt Spanien kunde förväntas krackelera vid första bästa tillfälle, men ett segertippat Spanien måste vara det mest instabila materia som kan tänkas, ett slags fotbollens motsvarighet till nitroglycerin. Jag ser framför mig en upprepning av de hajpade spanjackernas fiasko i VM -98, med ett inledande nederlag mot Ryssland, 0-0 mot Sverige och sen en 6-1-seger över Grekland när allt redan är för sent. Med det enda resultatet att det blir Sverige och Ryssland i kvartsfinalen.

Sen kan det naturligtvis hända att jag önsketänker. Allt detta prat om Spanien som Europas brasilianare får mig att tycka sämre och sämre om dem. Gesterna, sensualismen, glamouren och de ändlösa passningssekvenserna - kan det finnas ett rödare skynke för en den ärliga lerfotbollens anhängare? Det är ett sånt jävla lag där folk som håller på dem på fullt allvar använder argumentet att spelarna är snygga!

Nej, ner med picadorerna, bort med banderiljärerna och ut med matadoren!

8 kommentarer:

Weman sa...

Tesen att Spanien ska inleda EM med en förlust mot sig själva är kittlande.
För övrigt tillhör jag dem som njuter långt mer av La Liga än av Serie A och för ytterligare övrigt så var "fotbollens svar på nitroglycerin" banne mig det roligaste jag hört sedan jag konfimerades.

Falcao sa...

Om Spanien går vidare från gruppen, vilket de troligtvis gör så kommer de att stöta på Frankrike eller Italien i kvarten....och då är det som alltid kört. Hur många gånger har inte Spanien torskat mot dessa länder i viktiga matcher?
Snacka om boogieteam.

Jesper sa...

falcao: Jag har som sagt kommit till slutsatsen att spanjorerna kommer att åka ännu tidigare.

Falcao sa...

Du har rätt. Ytterligare ett spansk debacle är ju att vänta men......."This could be the year" som Cicago Cubs fansen säger och de har ju inte vunnit World Serious sedan 1908. Än är undrens tid inte förbi.

Leif E sa...

Nej, holland och frankrike som går vidare från dödsgruppen kommer ha kört slut på lagen i gruppspelet och det blir således Spanien-Sverige i semifinal.

Vem är ljushuvet som har gjort att man möter samma lag i semin som i gruppen? När det var 24 lag som i VM-94 fanns det ju nån sorts logik i det där men nu är det ju bara wacko. Har det med de långa resorna mellan Österrike & Schweiz att göra att lagen ska stanna i ett land hela tiden eller?

Isobel sa...

Fast eftersom Raul inte kommer har ju skönheten i laget som helhet (utseendemässigt alltså, inte nödvändigtvis spelmässigt) minskat med sådär 50 procent, så det borde ju därmed innebära att Jespers motvilja minskade. Men jag vet, det finns ingen logik i sånt där.

Jag har ju jämt hållit på Spanien och Frankrike i lite olika inbördes placering, i den utsträckning som jag inte drabbas av nationalpsykos vilket för all del händer vid vissa mästerskap, men rent faktiskt tror jag tyvärr att Jesper har rätt. Spanien kommer aldrig klara av det här favorittrycket. Ett lag som helhet med sämre psyke än Daniel Sjölund, nej, vi får väl vara glada om de inte får kollektiv anorexia under turneringens gång. Men 6-1 mot Grekland tror jag inte, Grekland är nog bättre än så.

Jesper sa...

leif e: Det är helt obegripligt. I VM 2002 fanns såvitt jag minns logiken att halvan där Japan spelade helt och hållet spelades i Japan o halvan där Sydkorea spelade helt o hållet i Sydkorea. Nu är ju Schweiz och Österrike på samma halva o kommer att mötas i semifinal om någon av dem genom gudomlig intervention skulle komma så långt. Den matchen kommer då att spelas i Schweiz, vilket österrikarna borde se som orättvist. Å andra sidan kanske de har gett upp allt hopp om att avancera dit?

isobel: Grekland förlorade med 1-4 mot Turkiet hemma i kvalet. Jag tror att de kan rasa ihop om det väl är kört för dem.

Anonym sa...

Det har med vilodagar att göra har jag för mig. Båda lagen ska få lika många spelfria dagar före varje match.