16 april 2008

Varav hjärtat är fullt...

2001 var jag i Istanbul och skrev om derbyt mellan Fenerbahçe och Galatasaray för Offsides räkning. Att komma in på Sükrü Saraçoglu-stadion som Galatasarayspelare är ingen lek. Under 90 minuter regnade det projektiler – telefoner, tändare, mynt, batterier – mot boratalagets bänk. Galatasarays manager Lucescu kunde inte resa sig upp och coacha sitt lag under hela matchen, avbytarna kunde inte värma upp. Galatasaray hade inget kantspel över huvud taget – ingen spelare ville befinna sig nära sidlinjen.
Stämningen överraskade mig inte. Ett derby är ett derby, i Istanbul, Glasgow eller Stockholm. Den där febriga uppiskade stämningen som är härlig och fientlig på samma gång är det som kittlar.
Det som förvånade mig var att det ansågs okej att det gick över gränsen – att matchen inte var i närheten av att avbrytas trots att Hasan Sas fick en flaska i skallen. Och att Fenerbahçemålvakten Rüstü efter matchen helt coolt gick ut i TV och tackade fansen som han tyckte hade uppträtt ”som föredömen och gentlemän”.
Jag kunde skriva om kaoset kring matchen med den fascination och den distans man kan tillåta sig när det inte handlar om ens egen vardag.
Nu gör det det.
Lagkaptenen Bojan Djordjc efter Hammarby-AIK: ”Chanko är inte den första som får en papperstuss på sig. Det var inte så att det regnade knivar direkt.”
Tränare Rikard Norling: ”Det tyder på mognad hos fansen att de slutade.”
Dulee Johnson: ”Jag är glad att de stoppade matchen. Kanske kom vi tillbaka för att våra supportrar hejade på oss.”
Allsvenskans internationalisering fortsätter uppenbarligen.

6 kommentarer:

Anonym sa...

AIK:arna vågar väl inte annat, det är väl firmorna som styr den klubben sedan länge?
/KP

Jesper sa...

Djordjic och Dulees kommentarer får en verkligen att tro det. Rövslickeri för gangstrarna på läktaren, if I ever did see it. Men knske säger de bara öppet vad andra i tysthet känner.

Anonym sa...

Grishuvuden på Camp Nou, sönderslagna bilar och människor utanför Stade Velodrome och rått hat i Bilbao eller Istanbul - det är ju fotbollskultur för bövelen och politik och kamp. Nåt helt annat än det pöbeln här hemma sysslar med...

Ulf sa...

Visst är det som ni säger, spelarna känner väl att de inte har något val - och det blir lite lustigt när kvällisarna ber om kommentarer från typ Gefle IF om vad de hade gjort i motsvarande situation. Samtidigt har AIKlåtit det gå dithän.
Och ja, visst är det skillnad på att använda fotbollsarenan för att kämpa för ett fritt Baskien eller Katalonien jämfört med att kämpa för att få heja på Gnaget/Bajen/Djurgårn. Men det är heller inte de största politiska/fotbollskulturella kämparna som kastar grishuvuden på Figo...

Jesper sa...

Alla människor som slåss är idioter och borde sitta i fängelse.

Alla människor som slåss är ansvariga för sina handlingar och kan aldrig skylla på någon annan.

(Bara två kanske fullständigt irrelevanta synpunkter).

Isobel sa...

Jag tror faktiskt att Djordjic /johnsson bara sade det många tycker. Det var ju till fördel för dem, det går ju inte att säga emot. Sedan är det väl iofs klart att båda tå har erfarenheter av att spela under oerhört mycket mer potentiellt våldsamma omständigheter än ett aldrig så omskrivet stockholmsderby.