11 februari 2008

Trettiotusen dårar eller genier

En titt i Premier Leaguetabellen fick mig att minnas varför jag började älska engelsk fotboll. Längst där nere, hopplöst efter de andra lagen, hittas Derby FC. Laget har vunnit en (1) av 26 matcher. Mål har man endast lyckats göra varannan match - 13 baljor på de 26 matcherna. Självklart ligger laget hopplöst sist i tabellen, med en sådan resultatserie är något annat omöjligt. Ändå kom 33058 åskådare till helgens match mot Tottenham. De fick som vanligt se sitt lag förlora, 0-3 till slut. Staden har lite över 200 000 invånare. 33 000 människor kommer för att se ett lag som hela tiden förlorar. I love it.

7 kommentarer:

Eric Goesta Rosén sa...

Så sant, det sammanfattar på ett precist sätt storheten i Premier League, att den finns kvar trots att "the big four" mycket förutsägbart nästan alltid kniper de fyra topplaceringarna (även om tabellen just nu ser lite extra spännande ut där uppe).

Weman sa...

Äh, det där är bara gammal Bajen-romantik... :-)
Själv älskar jag att Tottenham vann!!

Hagström sa...

Inget skrivet på tre veckor, och ändå två kommentarer när man äntligen får ur sig något. Tack!Kul att ni minns oss!
För övrigt är jag (motvilligt) imponerad av AIK när vi talar publiksiffror. De hade 4000 åskådare i första träningsmatchen på Skytteholm.

-89 sa...

Om man nu ska snacka publiksiffror och invånarantal är Glasgow ganska imponerande. Centrala stan har drygt 600 000 invånare och stadens bägge stora lag drar regelbundet 50 000 o 60 000 till sina respektive arenor. I en skitliga. Det är väl bara Buenos Aires som kan tävla med det fotbollsintresset.

Petter sa...

Vore kul att se vilket land som har flest åskådare per capita.

Min magkänsla talar för tyskland eller england - det är väl de enda länder som har publik till bottenlag eller division ett/två.

Hagström sa...

Petter: Jag undrar om inte sajten Total Football någon gjort en sådan uträkning, de brukar snöa in på publikintresse emellanåt. Bland annat har de nyligen haft en sammanställning över vilka Premier League-fans som hörs mest (genomsnittlig decibeltopp).
http://www.totalfootball.org/swe/home/index.asp?sid=144&mid=1

Jag tror ungefär som du om fotbollsintresset i olika länder. Både i Tyskland och England tycks viljan att gå på matcher utanför storfotbollen större än i t.ex Italien. Men Sverige ska inte underskattas, vårt allsvenska snitt på 10 000 måste i en europeisk jämförelse ses som mycket bra.

Hagström sa...

89: Håller med om Glasgow. Det är nästan absurt att intresset är så stort, där ser man vad hätsk rivalitet gör för fotbollen. Det är ingen slump att det var Celtics managerlegendar Jock Stein som myntade: "football without fans is nothing".