13 februari 2008

Serie B 2008

Av någon anledning som jag inte riktigt har klart för mig började jag fundera över Superettan. Serien känns ovanligt glanslös 2008. Visserligen har elva av de 16 lagen någon gång spelat i Allsvenskan, men där finns ändå en avsaknad av kategorin "etablerad allsvensk klubb som fått problem och råkat halka ner". De flesta årgångar har det funnits åtminstone något sådant lag - jag räknar Norrköping, AIK, Malmö FF, Djurgården, Örebro som sådana. De här lagen har en tendens att dra upp intresset för hela serien. Men utan några sådana klubbar riskerar hela serien färgas grå. Örgryte borde förstås kunna vara seriens motor men det verkar som alltför få bryr sig om den anrika klubben - engagemanget kring och för Degerfors är till exempel starkare.

Mitt tips är att publiksnittet för serien kommer att hamna under 2000, och att noll matcher kommer att ses av 10 000. Direktuppflyttning blir det för Örgryte och Mjällby, allsvenskt kval för Landskrona.

3 kommentarer:

Erik D. sa...

Härligt Magnus att du kommer med små välriktade inlägg! Och att Rami äntligen blev grön-vit känns mer än bra! Allt gott! Erik D.

Anonym sa...

Med extremsydskånsk preferens kan du väl känna något uns av empati för moment 2.022 - de hånade satar som följer ett lag som Örgryte trots att det ständigt påpekas hur få och oengagerade de är, de som aldrig blir fler just för att de som faktiskt stod där bland 635 andra mot Öster för tio år sedan bespottades av den konstiga anledningen att de inte var fler? Dessutom låg Öis vid degraderingen på Royal Leauge-plats i klassen "etablerad allsvensk klubb". Nä jävlar - Serie B anno 2008 är för fotbollssverige tacksamt populerad så att ett klassiskt lag som Örgryte ska kunna klättra upp till den serienivå där de hör hemma.

Hagström sa...

Sydskånsk? Jag? Du blandar ihop mig med bloggkollega Jesper som driver linjen "ju färre, dess bättre" med emfas.

Men jag förstår att du reagerar och blir förbannad på att ni hånas för att ni är få. Det stämmer förstås att engagemanget kan vara väl så stort fast man inte är många. Hängivenheten kanske till och med starkare när inte så många omfattar vurmen.

Därför blir det fel när ni som faktiskt stöttar ert ÖIS hånas för att ni gör det. Samtidigt går det inte att komma ifrån att fotbollen blir roligare och intressantare när fler delar passionen. För att en kultur ska bli stark behöver den ständig näring.

Tyvärr är det så att finns för många ÖIS, ja då blir fotbollen inte lika rolig. Ditt lag är givetvis oerhört klassiskt i svensk fotboll - men om inte särskilt många värdesätter klubben hamnar den i en grå massa av föreningar som inte förmår göra fotbollen till var mans angelägenhet.