22 februari 2008

Cupernas cup

Massor av internationell cupfotboll i veckan och jag kommer på mig själv med att sakna Cupvinnarcupen.

Nej, det där var nog inte riktigt sant när jag tänker efter, utan snarare ett ganska utnött stilgrepp för att öppna en text. När Cupvinnarcupen verkligen fanns brydde jag mig ju inte mer om den än någon annan internationell cup. Det är nu, i efterhand, jag tycker det var något naturligt över denna tävling. Till cupvinnarcupen kom vinnare av sitt lands cuptävlingar (finalisten om vinnaren kvalificerat sig för europacupen/champions league). Det var inte fråga om en massa koefficienter hit och dit - varje nations cupvinnare var kvalificerad oavsett om den kom från div III eller högsta serien. Och inga andra deltog, länderna hade helt enkelt en deltagare vardera.

Jag antar att Cupvinnarcupens legitimitet fick problem när de stora ligorna tilläts skicka fler klubbar till Champions League. Det måste ha uppstått situationer när ingen av cupfinalisterna var särskilt intresserad av att delta i Cupvinnarcupen. Att spela en cup utan gruppspel framstår som en alltför stor ekonomisk risktagning, även om chansen att ta hem en pokal är förhållandevis god. Man kan ju också åka ur i ett tidigt skede - och då är säsongen förstörd om man är en storklubb i någon av de tyngsta ligorna.

2 kommentarer:

Discoboll a k a Studiomannen sa...

Nu är jag faktiskt tillbaka som Studiomannen igen! Ha tålamod - ändra i din länklista (om jag nu finns där) och känn dig ytterst välkommen till http://studiomannen.wordpress.com

SHQ sa...

Helt rätt. Fett med cred. Lilla vågen (vänster skina först, sen höger sittandes) och hail to the king baby. ÄÄÄNTLIGEN någon som saknar Cupvinnarcupen och skriver lite om den. Så djäääävla sunkigt att den skulle läggas ned.