14 december 2007

EM-guiden: Portugal-Turkiet.

Portugal och Turkiet påminner egentligen ganska mycket om varandra som fotbollsländer. Båda tillhör Europas periferi, kombinerar en fotbollstokig befolkning med tidvis kaotisk infrastruktur, har en inhemsk fotboll som traditionellt sett dominerats av ett fåtal stora klubbar som med jämna mellanrum skördat internationella framgångar. Men Portugal var snabbare med att få ordning på sin fotbollsekonomi och hade dessutom kolonier att hämta spelare från (Turkiets sista besittningar försvann ju med det ottomanska riket). När Portugal och Turkiet möttes i kvalet till VM 1966 var det således Mocambiquefödde Eusebio som avgjorde med tre mål i den första matchen (5-1 till hemmalaget i Lissabon den 24 januari 1965) och det enda målet i returen (tre månader senare i Ankara). Portugal gick i stor stil vidare till VM i England, där man som VM-debutant blev trea och Eusebio blev skyttekung.

När länderna stötte på varandra 30 år senare hade turkarna långt om länge börjat få ordning på sin fotboll, men Portugal behöll sitt försprång. På City Ground i Nottingham den 14 juni 1996 vann Portugal ganska säkert med 1-0 i en gruppspelsmatch i EM efter ett nickmål av Fernando Couto. Turkiet åkte ut och Portugal gick till kvartsfinal, där de dock slogs ut av Tjeckien.

Fyra år senare hade Turkiet förkovrat sig ytterligare och avancerade från gruppspelet (som vi svenskar ju minns), men portugiserna var fortfarande steget före. EM-kvartsfinalen i Amsterdam den 24 juni 2000 blev en komfortabel portugisisk 2-0-seger efter två mål av Nuno Gomes - jag minns en tumultartad historia med en massa gruff och gräl, och att Alpay blev utvisad under vad jag minns som kontroversiella omständigheter. Jag håller det inte för helt otroligt att liknande scener kan upprepas när Turkiet och Portugal möts i sommar...

Inga kommentarer: