11 augusti 2007

That which we call a Såll

Vet inte vilket som är värst - avslöjandet av Mattias Asper har två barn som heter Wilda och Tiger, eller att Expressen tycker att namnen är "coola".

Mindes i dagarna en fem och ett halvt år gammal mailväxling med min vän Micke i Malmö. "Det blir för svårt", skrev Micke, "det går helt enkelt inte." Sverige hade precis lottats mot England, Nigeria och framför allt Argentina i VM i Japan. Vi försökte tänka ut hoppfulla scenarion, men kunde inte på något sätt föreställa oss något bättre än en andraplats i gruppen och därmed åttondelsfinal mot segraren i grupp 1 - vilken med självklarhet skulle bli Frankrike. Som sagt: för svårt, det gick helt enkelt inte.

Det minnet är det mest hoppingivande inför Elfsborgs CL-kval mot Valencia. Jag tänker på Anders Svenssons frisparksmål och det sanslöst disciplinerade defensiven i matchen mot Argentina, jag tänker på gastkramningen i en match där det kändes som om argentinarna hade bollen hela tiden och ett baklängesmål bara måste inträffa vilken sekund som helst; jag tänker på de fruktansvärda slutminuterna, efter den onödiga straffen som Mattias Jonson vållade och hur Crespo tilläts stå tre meter inne i straffområdet och slå in returen. Jag tänker på den bisarra känslan av att gå ut efter den matchen och inse att klockan fortfarande bara var elva på förmiddagen. Kan Magnus Haglund leka Lagerbäck, Andreas Augustsson och Fredrik Björck leka Mjällby och Jakobsson och Anders Svensson leka sig själv, då kanske något liknande kan nträffa på nytt... fast den här gången gäller det 180 minuter i stället för 90, och den här gången kan Elfsborg inte spela på oavgjort, som Sverige kunde göra 2002. Att hålla nollan i fyra matcher visar trots allt på vissa lagerbäckska egenskaper, fast motståndet hetat Linfield och Debrecen.

Fast att göra mål för tidigt, som Djurgården mot Juventus för ett par år en, är bara dumt. Då bara retar man igång motståndet. Nej, 59:e minuten, då när Anders Svensson dängde in frisparken i Miyagi, blir alldeles lagom den här gången också.

5 kommentarer:

Studiomannen sa...

Nu är jag så dryg och så upp i det blå att jag klockrent hi-jackar och ler. Japp. 11/8 2007 var en bra dag för allsvensk fotboll.

Vilket också per automatik gör att jag kommer att hålla på Bajen nu på måndag för första gången sedan ...någonsin?

Jesper sa...

Jag ser fram mot att läsa Rydströms blogg idag...

Studiomannen sa...

Kollade igår kväll - han var inte sugen på att updatera... Han var visst lite obalanserad å planen också hörde jag.

Jesper sa...

studiomannen: Man får ju bara hans versioner av munhuggningarna med Yksel och James Keene. Lite fotbollens Maja Lundgren över honom... Fast han hade uppdaterat sist jag kollade och höll en klädsamt ödmjuk profil. Det där med att han kallar sig luthran och självspäkare i bylinen är nog inte bara nys och det är anledningen till att jag gillar honom. http://www.barometern.se/section_blog/_183-370-0-0

Neander sa...

Valencia är bäst i världen på att spela på klockan när dom leder. Till skillnad från den upplagan av Argentina som spelade VM. Dom hade alltid gasen i botten.
Följdaktligen hoppas jag att Elfsborg gör mål direkt, så Valencia inte får chansen att bolla gris i olika kvadrater på egen planhalva. För då är Elfsborg rökta.