04 juni 2007

Från Idiot 2 till Idiot 1

Det är det här med att det "slår slint" för folk. Christian Poulsen hade aldrig någonsin gett nån en magsugare på fotbollsplan förr, det var "det dummaste han nånsin gjort". Likadant med Zidanes skalle i somras, det var nånting fullkomligt oförklarligt, nåt som måste bli föremål för spaltmeter med mer eller mindre krystade tolkningar (och som för somliga verkar ha gjort honom till en existentiell hjälte, eftersom skallen var en acte gratuit). Men tänk om det bara är så att de råkade bli ertappade? Precis som de flesta rattfyllon, kvinnomisshandlare, skolgårdsmobbare och småfifflare gör något som de brukar göra, något som de själva eller den omgivning de är en del av har lyckats övertyga sig om är ganska ok att göra, och så plötsligt åker de fast (för att det numera finns tv-kameror precis överallt). Och då är ångern och förkrosselsen total och ingen förstår hur det kunde bli på det viset, minst av allt vår förbrytare själv, men den förkrosselse man ser i det där ansiktet på tv-rutan handlar lika mycket om att det var fan att jag åkte dit som det var fan att jag gjorde det. Vilken var Christian Poulsens stora idioti? Var det att han slog Markus Rosenberg i magen (och vad skiljer honom i så fall från Henke Larsson, som gjorde samma sak med Jon Jönsson), ellr var det att han gjorde det i straffområdet, i slutminuten, vid ställningen 3-3 i en EM-kvalmatch och så att linjedomaren såg det?

8 kommentarer:

seth sa...

att han gjorde det i straffområdet, i slutminuten, efter att danmark hämtat upp ett tremålsunderläge i en viktig och prestigefull EM-kvalmatch, i ett skede av matchen där sverige är nere på knäna och danmark kämpar för att få in en boll till...

om det hade varit en i svenska landslaget hade jag aldrig velat se honom i spela för sverige igen. poulsen är en pajas, inte för att han slog till markus rosenberg, utan för att han ensam förstörde danmarks chanser att få spela EM.

jag kommer ihåg hur materazzi armbågade någon i villarreal i champions league för några år sedan, i straffområdet och knäckte dennes näsa. då låg inter under och behövde göra mål och jag förstod inte vad han tänkte på. nu såg inte domaren det visserligen, men ändå.

tjyvsmällar är en del av fotbollen, men dom ska ju gynna laget. inte ställa upp hela laget på plankan och tvinga dom att hoppa i till hajarna.

poulsen, redan innan den mest överskattade spelaren i världen.

Anonym sa...

Den mest överskattade i hela världen, by far, är Micke Nilsson...

leifengkvist sa...

Är Micke skattad överhuvudtaget? Förutom av Lagerbäck förstås.

Det går väl bra att ha Micke Nilsson på högerbacken när Alex spelar framför och vi i princip har två högerbackar, men på vänstern med Ljungberg framför blir han ensam och översprungen.

Men dock, Mellberg är mitt val av syndabock. Det har varit lite mycket nu. Halkning i lördags. Hjärnsläpp och hands mot Kroatien, krock i Belfast. Allt med mål som följd.
Det är ju med en mittback som med en målvakt - det spelar inte nån roll hur många Busterräddningar man gör om man sen gör en dundertabbe - en mittback FÅR inte klanta sig så mycket som Mellberg. Kanske kan han duga som vänsterback i Edmans frånvaro?

O. Isaksson sa...

Mellberg misstagen är ju grejen som stör mig också, kan man få en tänkande/spelande mittback till landslaget skulle mycket vara vunnet.

Jesper sa...

leif e och o.isaksson: hållr med er båda två. Dags för Anders Andersson som landslagsmittback?

Flugan på väggen sa...

Nu såg jag inte lördagens match, då Kanal 9 inte fanns tillgänglig (morr). Men jag håller verkligen med om Mellberg. dessutom skulle jag vilja gå så långt som att säga att hans misstag bara är en del av problemet. han står påfallande ofta felplacerad och verkar ha stora problem med kommunikation/rollfördelningen. Faktum är att han i landslaget långa stunder uppträder som en junior. Frågan är om han verkligen är mogen/smart nog att vara den som ska styra ett mittförsvar?

Han har ju faktiskt varit bra, men var inte det på den tiden han inte var den som styrde och ställde där bak?

Arvid sa...

Poulsen bad väl aldrig Rosenberg om ursäkt. Han bad det danska folket om ursäkt.

Jesper sa...

arvid: J, just det. Hans försyndelse var att han åkte dit, inget annat. Men när det finns en sådan moral, då kommer för eller senare nå att åka dit, det var det som var min poäng. Rent psykologiskt kan det annars vara intressant att dra parallellen Zidane-Poulsen eftersom båda fick ina psykbryt i ett läge är deras lag fatisk var på väg mot en jättetriumf mot alla odds - aka motsättningn till det klassiska frustrationsutbrottet á la Maradonas flygande stämpling på brasilianaren i VM 1982.