01 april 2007

Väl formar den starke med svärdet sin värld - Tre Hörnor Straffs guide till Allsvenskan (del 3)

I vår lilla introduktionsserie till Allsvenskan har det blivit dags att flytta uppmärksamheten från själva lagen till de beundransvärda personligheter som axlar det tunga ansvaret för dem. Tre Hörnor Straff vill hylla dessa fantastiska män genom att, i samarbete med tidningen Chef, presentera listan över

Vilka allsvenska tränare som motsvaras av vilken blodbesudlad diktator

Janne Andersson, Halmstad - Kim Jong-il. Det finns kappvändare, det finns folk som ändrar sitt sätt att tänka bara för att omvärlden förändras. Men det finns också de som låter bli.

Stuart Baxter, Helsingborgs IF - Josef Stalin. Mustaschen. Den kosmopolitiska bakgrunden. De filosofiska intressena och den fryntliga, men ändå tydliga ledarstilen. Kärnan blir till Kreml och de allsvenska kollegorna till vettskrämda kulaker när Lillefar Baxter lanserar sin nästa femårsplan i Sundets pärla.

Nanne Bergstrand, Kalmar FF - Mao Zedong. Så länge den store rorsmannen leder sina kulturrevolutionärer på den långa marschen mot frihet, så länge skall den röda stjärnan skina över Kalmar län.

Tony Gustavsson, Hammarby - Mustafa Kemal Atatürk. Det strategiska geniet och intresset för språkreformer är bara en av de många sidor som Härjedalens son har gemensamt med turkarnas fader.

Magnus Haglund, Elfsborg - Pol Pot. Det starka teoretiska intresset, den brinnande idealismen, viljan att stå upp för landsbygdens sak gentemot storstan. När Haglund och hans gula khmerer rensar upp i horhuset, då är det bara hallickar som har skäl att sörja.

Siggi Jonsson, Djurgården - Kejsar Caligula. Den personliga, dynamiska ledarstilen och det starka intresset för hästar räcker för att parallellerna ska bli tydliga mellan Kaknäs isländske imperator och mannen som utnämnde sin travhäst till konsul.

Claes Ericsson, Brommapojkarna - Kung Herodes. Litet fögderi, små resurser: en målmedveten satsning på den lokala ungdomen kan ändå leda till att omvärlden får upp ögonen för ens managementstil.

Conny Karlsson, Trelleborgs FF - Enver Hoxha. Den som vill förverkliga den sanna kommunismen får inte vara rädd att gå sin egen väg eller börja i liten skala.

Roland Nilsson, Gais - Idi Amin Dada. Vissa viktproblem och en fattig omgivning behöver inte hindra den som är fast besluten att få omvärlden att höja på ögonbrynen, det visar "Fet-Edvard" i likhet med Ugandas legendariske spelande tränar.

Rikard Norling, AIK - Moammar Khadaffi. Den personliga klädstilen, den egensinniga ideologin och den passionerade retoriken gör bådadera till förebilder för de revolutionära gardena världen över.

Stefan Rehn, IFK Göteborg - Kejsar Nero. Ungdomen, idealismen och den starka konstnärliga läggningen tar över det gamla imperiets tyglar. Visst har vi skäl att hoppas på att inom kort få se Göteborg brinna medan Stefan Rehn spelar cittra.

Patrick Walker, Örebro SK - Fidel Castro. Ryktet om hans död var betydligt överdrivet. Älskad av världens alla trubadurer och ständigt i uniform fortsätter Kubanernas store ledare att utmana etablissemanget.

Sören Åkeby, Malmö FF - Konstantin Tjernenko. Ibland är det svårt att leva upp till det tunga arvet från det förflutna, hur tappert man än strävar på med att plåga och förtrycka.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Va, Jesper? När gick du med i den ironiska generationen?

Anonym sa...

Tony Gustavsson - Värmlands son?
Nja, snarare Härjedalens son.

Jesper sa...

anonym: kan man kalla kurder för bergsturkar kan man väl kalla härjedalingar för värmlänningar?

...grönvita sidan upp! sa...

Ja, det här var lysande. Mest välfunnen: Janne Andersson. Linderoth hade varit Kim Il-Sung om han varit kvar. De är av samma skrot och korn.