29 mars 2007

Karmakontot

Några av de frågor som hållit mig vaken i natt:

1) Hur länge har Olof Mellberg egentligen haft den där hjärnskakningen? Det känns som om den skulle kunna förklara väldigt, väldigt mycket.

2) Skulle det inte vara möjligt att med elektroniska medel hindra Zlatan från att droppa ner i plan för att känna på bollen? Nån form av spårsändare kombinerat med ett alarm som utlöses när han kommer för nära mittlinjen? Jag är säker på att Paul Balsom skulle kunna klura ut nåt.

3) [Själva huvudfrågan] Vad var det egentligen för Sverige som fick däng igår? Var det hederliga gamla Lars-Tommy-Sverige, sosse-Sverige, ödmjuka, kollektiva, sist-in-först-ut-Sverige, det Sverige som egentligen inte behöver lämna in nån laguppställning före match eftersom alla vet vilka variabler som styr laguttagningen och att en vinterkräksjuk Alexandersson spelar oavsett om någon annan gör hattrick för Barcelona i Champions League veckan före match eller just har gift sig med prinsessan Madeleine? Eller var det nya, tuffa, vi-kan-vinna-VM-Sverige, flexibla-arbetsmarknads-Sverige där man gör taktiska byten i halvtid (när hände det sist?) och där storstjärnorna säger fuck off till varandra och där backlinjen inte påminner om trygghetsnarkomaner så mycket som helt konventionella narkomaner? Eller är det bara så att identitetskrisen som var så tydlig under VM i somras och som verkade ha lösts genom tillbakagång till den gamla modellen under matchen mot Spanien nu kunde slå ut i full blom igen när det inte längre fanns någon kniv mot vår strupe och någon vägg bakom vår rygg, utan vi förväntades föra matchen mot ett lag som var precis allt det vi alltid berömt oss av att vara? "Man kan inte ha systemskifte i halvtid" som min vän Magnus sa.

4) Eller var det bara karmakontot som var fullt efter alla dessa år av gyttjebrottningstriumfer och hossemål? Var det bara en universums obetvingliga lag som sa att till sist åker man på eget grepp och får betala för all tur man haft under åren?

Äh, vad fan. Jag antar att nu blir det bråk och storm och uppgörelse och fanskap och så har vi ryggen mot väggen igen i Köpenhamn i juni och då blir allt som vanligt.

(Och så var det fan att Finland skulle förlora mot Azerbadjan och Skottland mot Italien.)

4 kommentarer:

Billy Swan sa...

Karma är inte helt lättbegripligt. Jag är alltså troligen helt ute och cyklar här, men borde inte den utveckling som är tänkt att ske i sansara, alltså gyttjebrottningstriumfer och hossemål, leda till en utveckling mot klacksparkar och skott i krysset? En parallell till att vara människa och återfödas som kackerlacka eller möjliogen tvärtom. Efter skott i krysset och klacksparkar är det dags så för nirvana, eller hur?
Jag tror att det var det som hände i går - Sverige nådde nirvana så som det ser ut under Lagerbäck, den stora tomheten, det stora intet.
Eller som David Byrne uttryckte saken: Heaven is a place where nothing ever happens.
Hossemål är för övrigt ett ord som borde få alla att stå upp för dialekters bevarande.

joelh sa...

Är det bara jag, eller är det så att de evigt malande tv-kommentatorerna endast tystnar när kimpan slår bort en boll? Som att de hoppas att ingen ska märka nåt.

Vad gäller mellberg så måste han han vara en av svensk fotbolls tjurigaste ever. Men det börjar kosta lite väl mycket nu. Mot tyskland i somras blev han bortgjord, tjurig och slutade springa - så att tysken hann först till returen. och nu tillsagd av domarn, tjurig och sprang för mycket - in i petter hansson.

Jesper sa...

joelh: Rätt! Det börjar bli Patrik Andersson-varning på Mellberg. Ju virrigare han själv blir desto mer skriker och skäller och pekar och vrålar han, allt för att skylla ifrån sig vältra över sin egen osäkerhet på andra. Snart får han ryckningar i ansiktet också.

Och ja, Kim. Trots allt som sagts om laguttagningen går det inte att komma ifrån att det stod 1-1 när Anders S gick ut (efter ett mål där både han och Alexandersson spelade betydande roller i uppbyggnadsarbetet). Sen blev det 1-2 med Kim på plan.

joelh sa...

så sant som han har sagt: "när jag är med så vinner sverige!"