01 januari 2007

Jubileumsguide (del 1)

Rädd att 2007 ska bli ett magert fotbollsår? Frukta inte, det finns alltid något jubileum att fira. TRE HÖRNOR STRAFF förser dig med en guide till alla jubiléer som infaller under det nya året (och passar dessutom på att utnyttja nyårsbakfyllan till ett ändamål den passar sällsynt väl till, nämligen att snoka i gamla fotbollsböcker på jakt efter kuriösa fakta)

1907, för 100 år sedan...

Wales vinner brittiska Home Championship och kan följaktligen titulera sig världsmästare. Världsfotbollen är än så länge en huvudsakligen brittisk angelägenhet. England har nedlåtit sig att gå med bland de 13 nationerna i det nybildade FIFA, men nöjer sig med att skicka sitt amatörlandslag för att utklassa Holland i två vänskapsmatcher (8-1 och 12-2). Summa 17 landskamper spelas i hela världen: Holland möter Belgien och Frankrike, de tre habsburgnationerna Österrike, Ungern och Böhmen spelar mot varandra och i Sydamerika möts pionjärländerna Argentina och Uruguay.
Sverige har ännu inte något landslag. Den unga svenska fotbollens totala dominanter, Örgryte IS, tar sitt nionde SM-guld av elva möjliga, efter 4-1 i finalen mot IFK Uppsala.
Fenerbahcse, Real Betis, Helsingborgs IF och Finländska fotbollförbundet bildas.

1932, för 75 år sedan...

På den europeiska kontintenten heter storlaget Österrike. Ledda av förbundskaptenen Hugo Meisl och med legendariske Mathias Sindelar som center skakar österrikarna själva England på deras hemmaplan och faller med 4-3 i en klassisk landskamp på Stamford Bridge. Inga andra motståndare är i närheten av att rå på ”Das Wunderteam”.
Den engelska ligan vinns av Everton och cupen av Newcastle. Mitropacupen, europacupens kontinentala föregångare, erövras av italienska Bologna sedan båda deras potentiella finalmotståndare blivit diskade. Semifinalen mellan Juventus och Slavia Prag måste avbrytas sedan den italienska publiken kastat in mynt i huvudet på Slavias målvakt och tjeckerna gått av plan.
Det hålls FIFA-kongress i Stockholm och Sverige umgås med planer på att söka VM-arrangemanget 1934. Konfronterade med den målmedvetenhet som visas av Mussolinis Italien drar sig dock svenskarna tillbaka. AIK vinner Allsvenskan för första gången, med nyckelspelare som backen Sven ”Vrålis” Andersson, Eric ”Lillis” Persson (bror till boxaren Harry ”HP”) och veteranen ”Pära” Kaufeldt. Brukslaget Hallstahammars SK gör den första av sina två säsonger i högsta serien, men blir hopplöst sist.

1957, för 50 år sedan...

Den svenska fotbollen går i det stundande VM:ets tecken. Det är fortfarande osäkert om de italienska proffsen ska kunna medverka, men ett hoppfullt tecken är att veteranerna Kalle Svensson och Gunnar Gren förmås att återvända till landslaget, samt att Grens unge lagkamrat i Örgryte, Agne Simonsson gör en succéartad debut med mål redan efter en minuts spel i 5-2-segern mot Norge.
På sommaren avslutas den sista höst-vår-säsongen i svensk fotboll med att IFK Norrköping tar sitt åttonde allsvenska guld på 14 år. Guldbollvinnaren Åke ”Bajdoff” Johansson och skytteligavinnaren Harry Bild är några av profilerna. Hammarbys fjärde säsong i Allsvenskan slutar för tredje gången med nerflyttning. Motala AIF kvalar in till Allsvenskan för sin än i denna dag enda säsong. GIF Sundsvall kvalar också för första gången, men faller i omspel mot IFK Eskilstuna.
Höstens sensationslag i div II Norrland heter Marma IF, från en bruksort i Hälsingland med 800 invånare. Marma leder stora delar av hösten och går till vintervila som serietvåa.
I Europa vinner Real Madrid den andra årgången av Europacupen efter 2-0 mot Fiorentina i finalen. Nils Liedholm vinner italienska ligan med Milan, men bäste svenske målskytt i Italien är skåningen Bengt Lindskog i Udinese.
Det sydamerikanska mästerskapet vinns i suverän stil av Argentina, vars innertrio, Omar Sivori, Humberto Maschio och Angelillo, ”änglarna med de smutsiga ansiktena” omedelbart värvas av italienska klubbar och därmed är förlorade för det argentinska landslaget. Dubbla VM-vinnarna Uruguay, semifinalist i Schweiz 1954, elimineras sensationellt i VM-kvalet av Paraguay, liksom Italien och Spanien av Nordirland respektive Skottland.

7 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Du missade att Degerfors IF grundades 1907!

Jesper sa...

Anders: mea culpa, mea culpa, mea maxima culpa. Notera dock att jag uppmärksammar tioårsminnet av Degerfors degradering ur Allsvenskan i följande inlägg...

Hagström sa...

Jesper!
Vilken Hammarbysäsong har du glömt bort? Det stämmer att vi åkte ur 1957, men att påstå att 56-57 endast skulle varit vår fjärde allsvenska säsong är en djup förolämpning. Den som är det minsta insatt i fotbollshistorik vet naturligtvis att "Ya" Skoglund, "Kinna" Kraemer och Tore Apelgren (farfar till handbollslandslagsmannen Michael Apelgren) och de andra hjältarna genomförde Hammarbys femte allsvenska säsong.
Var det premiäråret 1924-25 som du missade (sist med åtta poäng)?Eller 1939-40 (dito, tio poäng)?
För det kan väl inte ha varit den fantastiska säsongen 1954-55 (sexa tack vare derbyseger mot Gnaget i sista omgången)? 1955-56 (nia på 19 poäng poäng och ett betryggande avstånd till nedflyttade Norrby o Degerfors)?

Studiomannen sa...

1957 inleddes maratonallsvenskan och det gläder mig storligen att IFK Göteborg sedermera gick och vann den. Med fina spelare som "Bebben" Johansson, "Fölet" Berntsson och Nisse Johnsson.

1967 var det publikrusning till Holmsund. Not.

1977 återkom IFK Göteborg till allsvenskan efter flera år i fördärvet. Jag är ingen varvsarbetare, men 1977 kan ha varit året då Landskrona Bois spelare demonstrerade innan match att rädda Landskronavarvet.

1987 måste mitt lag nämnas igen. Sorry, alla andra, men vi vann UEFA-cupen igen. Och SM.

Nåja. Utan att ha konsulterat Strömbergs idrottsböcker lär det vara så att de två spelare som gjort flest mål i allsvenskan efter kriget är Harry Bild och Bebben Johansson. Det stämmer säkert, men nog tycker man att någon yngre förmåga borde ha slagit sig in. Eller blev alla stora målspottare proffs?

Jesper sa...

hagström: det var säsongen 54-55 som gick mig förbi. Jag skyller på den mängd fakta som måste inhämtas i bakfullt tillstånd. Hoppas du gläder dig över den mängd Hammarbyjubiléer jag ändock har uppmärksammat - inte bara 1957, utan även SM-finalen 1982 och den uppflyttning 1997 som verkar bli stadigvarande.

Jesper sa...

studiomannen: i motsats till desperata bröllopsjubilarer har jag negligerat alla pappers- trä- och lädervarianter och hållit mig till de vedertagna jubiléerna. Fast det är klart, "twenty years ago today" är ju mer eller mindre stadfäst sedan Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band. Från 1987 vill jag då minnas Malmö FF:s allsvenska seger (den tredje i rad av fem), 50 mål på 22 matcher och Lasse Larssons skytteligaguld. Den där s k "SM-finalen" och Holmgrens bortamål (måste varit Göteborgs enda skott på mål i den matchen) kan vi emellertid glömma.

Studiomannen sa...

Jesper: jodå. Jag har sagt det tidigare på denna blogg. Jag var på plats i regnet och såg när Tord råkade få med sig bollen med handen och sedan gjorde mål. Jag var nöjd förstås.

Hittade lite gamla matchprogram från allsvenskan -88 och noterade att även då vann MFF serien strax före IFK Göteborg. Eftersom IFK inte vann SM 1988 har det gått mig spårlöst förbi vilka som vann det året... ;-)

För övrigt vill jag återigen passa på att propagera för en höst-vår Svenska Cupen!