09 december 2006

Sweet little sixteen

Som TFF-are bör man jubla över beslutet om 16 lag i Allsvenskan 2008. Med BP, Gefle och Gais i serien och med bara ett lag som åker ur nästa år känns det som om chanserna att hänga kvar är ganska rimliga. Dessutom tror jag att det är bra för svensk fotboll att fler klubbar får spela allsvenskt under längre perioder och att konkurrensen på så sätt ökar.

Dessutom noterar vi att Assyriska och Syrianska får spela i samma div I-serie nästa år, trots vad vi hört från assyrist håll om vädjanden till förbundet att hålla isär lagen. Sist de möttes, 1989, slutade alltsammans med planinvasion och en retur inför lyckta dörrar i Eskilstuna. Men förbundet har gjort rätt som delat upp efter givna geografiska principer. Lagen måste lära sig att spela mot varandra utan att komma i handgemäng.

35 kommentarer:

francophobe sa...

Jag förstår inte vad Madsen&Mild morrar om, MFF&IFK av alla klubbar. Ett lag som inte klarar av att vinna mot Gefle på två år ska väl inte tala om att det är för dålig kvalité på lagen i Superettan.

Det är nästan någon sorts högadligt snobberi bakom kommentarerna. Egentligen skulle man väl kunna säga att det är MFF&IFK:s fel att svensk klubblagsfotboll är ett sådant träsk. Det var de som var överlägset bäst på 80&90 talet i Sverige och i Skandinavien. Idag är det frågan om ifall något av lagen kvalificerar sig som någon av skandinaviens 10 största klubbar. Vad gjorde IFK Göteborgs ledning egentligen, låg de och sov. Såg de Bosman som något kapitalistiskt påfund som facket och arbetarklassen skulle sätta stopp för. Vad i helvete gjorde de? Historien är nästan lika häpnadsväckande korkad som Facits räknemaskiner.

Däremot kunde man tänkt sig att spela RL April-November om man vill ha fler och bättre matcher.

Anonym sa...

BP åker ur, Peking, Giffarna och J-Södra går upp. Sen kan det vara läge att stänga serien. ;-)

Jesper sa...

BoIS går nog fan upp.

Studiomannen sa...

Wow! Tippa redan nu?

Öh: BP ur, IFK N, Öster och ÖIS upp.

SB sa...

Ponera att BP inte trillar ur. Jobbigt att vara laget som trillade ur det året som BP skulle göra det och ingen mer…

Neander sa...

Öis, Öster, Peking, Giffarna, Bois har kanske de mest meriterade trupperna, spelare för spelare? Degerfors och Åtvid har traditionerna. Ekonomiskt, organsiatoriskt och publikt har jag inte en aning vilka som har svartast siffror. MEN, vilka skulle ni vilja ha upp? För sportens skull? Sportsligt kvalitativt, kommersiellt och kulturellt? Vilka skulle göra allsvenskan attraktivast?

Neander sa...

Eller med en annan formulering: vilka vill svenska fotbollsförbundet och de som sitter på tv-rättigheterna ha upp? Det råder i min värld ingen tvekan om att de helst skulle slippa sända från Grimsta IP med 500 tvångskommenderade juniorer på läktarna. De väljer hellre Vångavallen eller Rambergsvallen framför Grimsta. Ingen som helst tvekan, från min sida, om det.

Grumpy sa...

I all min obotliga pessimism kan jag inte tro annat än att Vångavallen är en superettanarena 2008. Med endast Fegler på inköpt-listan så här långt blir det svårt att övertyga mig om något annat.

Jesper sa...

Från nåt slags PR-synpunkt borde BP åka och Norrköping gå upp. Sen kan man fråga sig vem av Landskrona (för publiken), Giffarna (för den regionala spridningen) eller Degerfors (för traditionerna och det allmänna kultvärdet) som borde ta de övriga två platserna. Bästa alternativet som uppstickare: J-Södra, forna allsvenskar från en större stad med en stor potentiell backning. Öster och Örgryte tror jag ingen sådär otroligt gärna vill ha tillbaka, Häcken ska vi bara inte tala om. Resten tror jag att förbundet och tv-folket skulle betala för att slippa.

Jesper sa...

...fast kanske sirius vore välkommet också. Uppsala är ju en ganska stor stad.

Cosmo sa...

Bara tråkiga Trelleborg åker ut direkt,sedan spelar det ingen roll vilket lag som går upp.

Hagström sa...

Jönköpings Södra tror jag på som kommande allsvensk klubb. De är vad fotbollsforskaren Torbjörn Andersson kallade "a sleeping giant".

Neander sa...

hagström: då gäller det att Olle Nordins spelare fattar vad han menar när han säger att de måste bli bättre i diagonalspelet.*
Annars kommer de aldrig att karschera rätt. 1-2, 1-2, 1-2...

* sportgrode-samlaren på Aftonbladet hade en gång med ett Nordin-resonemang om att laget han just då tränade behövde förbättra sitt diagonalspel. Ovan sagde grodsamlare förstod åtminstone inte uttrycket, och tog med det i grodsamlingen.

Neander sa...

karschera? marschera, menar jag såklart.

Jesper sa...

neander: akta så att du inte hamnar bland Anrells sportgrodor själv.

Jesper sa...

hagström: för att vara en sleeping giant måste man väl dessutom ha varit ett storlag en gång. Och J-Södra har som bäst varit tvåa, den där säsongen när MFF vann med 15 poängs marginal. Då hade de iofs en period på sju år i rad i Allsvenskan, men till jättestatus räcker det inte riktigt.

Hagström sa...

I fallet Jönköping kanske det mer ska ses som en fotbollsstad med potential att bli en jätte. Hursomhelst är J-Södra en av de klubbar jag vill ha upp i 16-lagsserien.
Jag började också skissa på "min idealallsvenska" men det stöp när jag insåg att den innehåller klubbbar som jag gladeligen skulle se åka ur. Det blev ett moment 22 - jag vill ha med Djurgården, AIK och IFK Göteborg för att de ska degraderas.

Isobel sa...

Fast jag gillar ändå ÖIS lite. Mest för myten förstås, ett lag som har en klubbsherry har ju sin speciella charm.

Och IFK Norrköping förstås. Det är en precis lagom lång bortaresa (tillräckligt lång för att man blir en seriös kärntrupp, men inte så lång att det är plågsamt att åka hem sen) en trevlig arena och roliga fans.

Hagström sa...

När det gäller Peking är jag helt med. Som tur är fick vi resande Stockholmsfans upp Örebro, ett annat lag där resavståndet är humant. Ur detta perspektiv vore väl en renässans för VSK och Sirius också välkommen.

Cosmo sa...

Ja,eller varför inte BK Forward,så man fick återuppleva Trängens IP."På den här arenan skriker man inte".Klassiskt citat från en polis inför mötet mellan Forward-Bajen 1989.

Dysterkvisten sa...

För att bidra till begreppsutvecklingen: En "sleeping giant" förutsätter väl inte alls att man en gång varit ett storlag, det räcker väl att man har potentialen att vara ett storlag? Vafan, ser jag Goliath ligga och sova, ser ju jag att det är en sovande jätte. Det är kanske exakt så J-Södra kan upplevas: de BORDE vara mycket bättre, men sover fortfarande. Lite som Gårda BK.

fredrik sa...

Fast Goliath sov väl för att han i egenskap av stor och elak kille fick en sten i huvudet. Inte för att han eventuellt skulle bli en stor kille när han väl vaknade. En "sleeping giant" måste enligt min mening ha varit stor, inte bara ha potential att bli stor.

fredrik sa...

Fast Goliath sov väl för att han i egenskap av stor och elak kille fick en sten i huvudet. Inte för att han eventuellt skulle bli en stor kille när han väl vaknade. En "sleeping giant" måste enligt min mening ha varit stor, inte bara ha potential att bli stor.

Jesper sa...

Jag tvekar lite grann att ge mig ut på det semantiska och mytologiska gungfly som här har blottats. Men frågar ni mig så måste uttrycket "sleeping giant" gå tillbaka på någon form av folksagomotiv med en jätte som försänkts i magisk sömn och kan väckas till liv igen, ungefär som kung Arthur eller Fredrik Barbarossa under berget Kyffhäuser (eller vad det nu hette). Att jätten en gång har varit allmänt erkänd och respekterad jätte är så att säga uttryckets själva premiss. (Den som råkar ha Stith Thompsons Motif Index of Folk Literature inom räckhåll får gärna sträcka ut handen och kolla upp det här). Med denna logik finns det bara två sovande jättar i Sverige, och det är Örgryte och Norrköping. Fast de kanske inte är sovande jättar de heller, för hela grejen är att de måste ha potential att bli lika stora som de en gång var? IFK Göteborg och Helsingborg under deras år i tvåan är nog det närmaste svensk fotboll kommit begreppet.

Anonym sa...

Degerfors, Åtvidaberg...

Doughpleaser sa...

Trevligt att majoriteten vill se IFK i allsvenskan igen. Det tyder på gott omdöme.

leifengkvist sa...

Kan det inte vara dags för Lunds BK snart? OK, man har inte rosat marknaden sedan...ja man har helt enkelt aldrig rosat nåt, men ett lag med ett så fint smeknamn som "Krubban" och med såna klassiska lirare som Dahlin, Engkvist, Roger Ljung och inte minst Tommy Hansson (avgjorde Europa Cup-semifinalen 79) borde få chansen.

Inte minst för att bryta dominansen av den så fåniga sporten handboll i stan. Finns det inte andra klubbar som lider av fjantsporter som stjäl en stads sponsorer och publik? Edsbyn och alla andra bandyorter förstås...och våra städer storlek 4-9 har ju tex inga klubbar i fotbollsallsvenskan? Otroligt.

Jesper sa...

Ja, hade amerikaner styrt svensk fotboll hade de helt sonika flyttat HBK till Linköping, Brommapojkarna till Uppsala och TFF till Lund. Men tydligen klarar inte akademikerorterna av att hålla fotbollslag. Har inte gjort tills nu, i alla fall. Jag vet att Cambridge och Oxford har någon strösäsong, inte mer, i högsta serien, men hur det förhåller sig på ett allmänt europeiskt plan orkar jag knappt ens tänka mig. Salamanca? Louvain? Göttingen?

Anonym sa...

jag tycker Halmia borde gå upp. Så att HBK kunde slå dem stort och knuffa ner dem i ettan. Skadeglädje är den enda sanna glädjen.

OH

leifengkvist sa...

jesper: Jag tror du har fel angående den amerikanska idrotten. Det finns ingen poäng med att flytta proffsklubbar till universitetsstäder - där har de redan sina egna lag och studentligor som är nästan lika stora som proffslag/ligor. Tror tex att final four i NCAA mycket väl kan jämföras med NBA-slutspelet, definitivt när det gäller fansens fanatism.

För att återgå till den gamla världen vill jag nog ändå nämna Bologna och Leicester som universitetsstäder med bra fotbollslag. Men det är väl med städer som med kids, antingen är man pluggnörd med sugrörsben och hjärna eller har man industrimuskler och kan lira boll.

Nu var inte poängen att koppla hop Lunds Universitet och fotboll, Lund är ju mer än lärosätet. Inte så mycket mer men dock.

Men universitet åsido - är det inte märkligt att Uppsala, Norrköping, Västerås, Örebro, Linköping är så dåliga på fotboll? Vad beror det på?

Hagström sa...

Norrköping måste ändå räknas som en klubb i paritet med de som haft europeisk framgång (vilket ju är en av vanlig måttstock på framgång på denna sajt). Anledningen till att Norrköping inte har ett antal europeiska finaler är att man under deras bästa tid inte spelade europeiska cuper. Jag är övertygad om att Pekings svacka är tillfällig, de kommer snart att vara tillbaka som ett etablerat allsvenskt lag.

Örebros fotbollsinsatser räknar jag heller inte som misslyckade. 12:e plats i maratontabellen är en fullt godkänd nivå för en stad av Örebros storlek.

När det gäller de andra exemplen är jag helt med - det är ytterst märkligt att Uppsalas, Västerås och Linköpings samlade allsvenska säsonger stannar vid 10 säsonger.

leifengkvist sa...

hagström: Norrköpings historia ska man inte underskatta, en riktig storklubb i Sverige, till skillnad från en del klubbar som råkat vinna nån gång de senaste åren och nu vill kallas giganter.

Och Örebro blev ju nedtvingade på konstgjord väg, visst finns det tradition där också.

Men frågan kvarstår ändå. Idag har 5 av våra 8 största städer inget allsvenskt lag. Varför? (Man kan ju heller inte påstås att dessa städer har speciellt stora framgångar i andra sporter...Örebro har väl ett volleybollag och Linköping ett hockeylag. Norrköping är ganska bra på basket.)

jesper: Förresten verkar universitetsstäderna göra bättre från sig inom fotboll för tjejer. Umeå, Linköping och i viss mån Uppsala/Bälinge är ju i topp.

Jesper sa...

Historiskt sett är det helt enkelt så att fotboll i Sverige är arbetarklassens sport, åtminstone sedan åttatimmarsdagen infördes 1919. Innan dess lyckades faktiskt IFK Uppsala ta sig till tre SM-finaler, 1907, 1908 och 1911.

Intressant att damfotbollen ofta hävdar sig bra där den inte har en tyngande herrfotbollstradition att konkurrera med - så är det ju även på nationell nivå om man tittar på USA:s och Kinas framgångar.

leifengkvist sa...

jesper: Varför ska alltid Lund kopplas ihop med Uppsala bara för att de båda råkar ha universitet? Lund ligger i hjärtat av den svenska fotbollstalangfabriken i Skåne, Uppsala ligger norr om fotbollens polcirkel.

Lund skulle väl snarare kunna jämföras med tex Kalmar som ju är framgångsrika. Räknar man bort de 35000 studenterna i åldrarna 20-25 så får man en stad med ett befolkningsunderlag på 70 000 att hitta fotbollstalanger i. Lund är ju en riktig stad med riktiga människor också - inte bara ett stort campus. Såklart finns det en högre andel four-eyes i Lund som drar ned chanserna något.

Kan städer som Kalmar, Trelleborg och Landskrona ha allsvenska lag kan Lund. Själv skyller jag på handbollen. Läs förresten gärna Majlards lustmord på den sporten här. Hans svammel är nästintill obegripligt och det är svårt att följa tråden, men att han dissar handboll går inte att ta fel på!

leife sa...

den länken funkade dåligt. men det blev snyggt.

http://www.svd.se/dynamiskt/sport/did_14246793.asp

så skulle det vara.