14 oktober 2006

Statlig utredning chockar supportrar


GÖTEBORG (Tre hörnor straff)

Fans i Malmö och Stockholm rasar sedan Örgryte utnämnts till landets mest genuina arbetarklassklubb.
Kontroversiellt men sant, hävdar statlig utredare.

En statlig utredning under ledning av professor Bo Rothstein har kommit fram till det sensationella resultatet att Örgryte IS är fotbolls-Sveriges mest genuina arbetarklassklubb. Utredningen, som pågått under flera år och som tagit hänsyn till faktorer som utbildning, kostvanor och socialt kapital, kunde fastslå att de rödblå medlemmarna i "Balders hage" åt mer snacks, lyssnade mer på dansbandsmusik, såg på fler dokusåpor och hade ett sämre ordförråd än anhängarna till något annat allsvenskt lag.
-De e la en sorts kebab, sa Fredrik Ohlsson, make till sångerskan Siw Malmkvist och lidelsefull örgrytesupporter när han tillfrågades om han kände till årets Nobelpristagare i litteratur, Orhan Pamuk.
-Jag har varit nere med arbetarklassen från dag ett, kommenterade en annan tongivande Örgrytesupporter, f d kulturminister Leif Pagrotsky (s).
På annat håll hälsades emellertid utredningens resultat med vrede och misstro. En av Malmö FF:s mest kända supportrar, författaren Fredrik Ekelund förklarade till exempel för TRE HÖRNOR STRAFF att det "på ren skånska var 'nock'"
-Jag är sannolikt den som oftast skrivit om Malmö FF:s arbetarklassprägel, både i artiklar och i böcker. Om och om igen har jag påpekat att ingen är dummare, mer aggressiv, äter fler chips eller säger fler könsord än en MFF-supporter och varje gång har jag fått positiva reaktioner från hela Malmö. Sms, mejl, telefonsamtal. Varför skulle jag då bry mig om vad en "fubbickajävel", för att tala ren malmöitiska, till professor kommer fram till?
De många genuina Malmö FF-anhängare som spontant samlades på genuina arbetarkrogen "Möllan" i genuina arbetarstadsdelen Möllevången för att gråta och vara tillsammans gav uttryck åt liknande synpunkter.
-På ren malmöitiska kan de ta sig i röven, förklarade filmproducenten och proletären Fredrik Gertten. Här i myllan på Möllan vet vi vad vi är för några, vi som har slitit på Kockums och slavat på Strumpfabriken och bott åtta man i varenda etta medan de där jävla snobbarna i Göteborg ätit kaviar och spelat krocket.
Även på andra håll i landet väckte offentliggörandet av utredningen bestörtning. På Medborgarplatsen i Stockholm samlades en demonstration under ledning av regissören Janne Halldoff och f d svensktoppsstjärnan Lalla Hansson och protesterade mot "stölden av vår identitet". Weeping Willows-sångaren Magnus Carlsson, som uppträdde solo, fick flera gånger avbryta sitt framträdande när han övermannades av gråtattacker. Flera andra Hammarbysupportrar gick under fredagen ut i vild strejk, vilket ledde till att arbetet på flera mediaproduktionsbolag i centrala Stockholm förlamades.
-Jag vet att detta är en kontroversiell utredning, sa professor Bo Rothstein. Men ingen ska kunna säga att han inte visste.

4 kommentarer:

The Bad Boy from Beddinge sa...

Helt lysande! But, boy, you're playing with fire. Ekelund vet var du bor. Han kommer att bomba ditt brevinkast med hela överupplagan av "Sambafotboll". Ducka!

Kappan efter vinden sa...

stegling i Jesusparken till tonerna av Rikard Lindgren.Världsklass

Studiomannen sa...

Helt korrekt!

Och snart kommer linnedukarna, kandelabrarna och sniglarna fram på Kvarnen.

Kattmorfar sa...

Var lugn. Ekelund har fullt upp med att försvara sina hamnarbetarkompisars uttalanden på snällpostens debattsida.