22 oktober 2006

The salad days are long gone

Efter en natt på Spy Bar på Carl M Sundevalls bekostnad följd av mystiska efterfester (venetianska masker och absinth, inget elektriskt ljus) var jag en liten aning däven när jag vid fyratiden intog min vanliga plats på sektion N på Stockholms Stadion. När det första skottet på mål kom i 29 matchminuten var totalupplevelsen dittills inte exakt av det uppiggande slag jag hade behövt. Långbollar mot Jones som plockades bort av en reslig back, tio man utan boll som stod blickstilla och väntade på att den elfte skulle passa, Daniel Sjölund som tappade bollen. Precis den matchbild vi vant oss vid den här säsongen alltså.

Någonstans där började å andra sidan något skifta. Det kom smarta djupledspass, som av naturliga skäl förvånade anfallarna så mycket att de inte kom sig för att springa åt rätt håll. Enstaka klackpass, överlappningar, dribblingar antydde att de här killarna kanske ibland tycker att det här med fotboll är rätt kul ändå. De må inte vara så duktiga. Men de försöker i alla fall.

Sen ett mål på ren vilja och början av andra halvlek tog sig allt mer. Jag vet att jag är generös nu. Men jag jämför också med, säg, Kalmar FF hemma. Med tre matcher i rad 11 mot 10 utan vinst. Det är lite bättre nu. Lance Davids växer för varje match han får spela och gjorde ett fint mål igen. Mattias Jonsson kämpar inte bara utan hittar emellanåt också rätt med sina passningar.

Självklart släppte vi in en boll ändå och fick stå, i hällregnet, med hjärtat i halsgropen den sista kvarten. Allt blötare och blötare. "Vi är bättre när det regnar" sjöng den för dagen patetiskt tysta klacken. Minikaminerna i kurvan lät mer än vi. Och definitivt mer än moltigande sektion F.

Men regnet var okej. Matcher i oktober ska vara ruffa, kylslagna, blöta, tråkiga.Så kan man också säga för att trösta sig. The salad days of våren 2003 är long gone. I dag är det mer rårivna morötter. Men det är okej. Tre poäng är okej.

12 kommentarer:

Ola sa...

Kommer DIF att lägga två fingrar i kors för att slå Elfsborg i sista omgången om det kan spela guldet i AIK:s händer?
Nej. (Minns AIK:s genomklappningar mot MFF i motsvarande situation de åren DIF tog guld, typ 0-5 och 0-3...)

Kommer DIF-gården att skrapa upp knäna för att ta poäng om det gäller en plats i Royal League?
Ännu mindre.

AIK:s chans att ta guld är att bajen slår elfsborg imorgon. Jag sätter mitt hopp till att Figueiredos polare Paulinho hjälper sin kompis med två snabba imorgon...

Isobel sa...

Självklart inte. Lika lite som bajen kommer ge absolut allt i kväll. Målet med den här säsongen är nu att AIK inte ska vinna.

(Nej, varken bajen eller dif kommer sannolikt - till skillnad månne mot AIK mot Malmö både 2002 och 2003 - lägga sig, men det är en annan sak än att inte anstränga sig till sista blodsdroppen)

Studiomannen sa...

Jag vill att Bajen ska vinna eftersom jag inte gett upp hoppet för mitt lag än. Att det är fåfängt är helt klart, eftersom det förmodligen kommer att skita sig. I värsta fall redan ikväll mot Kalmar.

Är det någon som tror att Blåvitt inte känner för att trasha AIK borta? Stryk det direkt isåfall.

Ljug ihop en historia för Paulinho att man får megabonus ifall man vinner skytteligan med mer än 3 måls marginal...

Grumpy sa...

Var är alla journalister som belägrat TFF i en vecka med beskyllningar om läggmatch nu? Inte ett ord om gulliga bajen eller etablissemangs-gården.

//Konspirations-Grumpy

Isobel sa...

Än så länge är det ändå inte avgörande, vilket gör bajens motiv i kväll något mindre blandade.
Men om avgörandet står i sista matchen kan jag lova att man kommer skriva och spekulera. Man skrev massor om läggmatchproblematiken inför de där MFF-AIK-matcherna i alla fall.

Sedan är väl möjligen skillnaden också att inte spelarna i Djurgården och Hammarby gått ut och sagt att de hellre vill att Ellos vinner.

Anonym sa...

Det vore ju rätt kul om en vinst mot Elfsborg i sista omgången innebär att Djurgården går om AIK. Inte sannolikt kanske, men fortfarande möjligt.

Grumpy sa...

Äsch. Kom nu inte med logiska och rationella argument. TFF behandlades helt klart orättvist jämfört med gullklubbarna i stockholm. Så det så.

Jesper sa...

Att "gå ut" betydde i det här fallet bara att den stackars Fritz var för lite medietränad för att ljuga när han fick en fråga... Och det var ju fördelaktigt för ÖSK i långa loppet, eftersom TFF nu plötsligt fick press på sig. Alex Ferguson brukade vara mästare på att åstadkomma den typen av situationer, där den värste antagonistens kommande motståndare fick sin motivation satt i tvivelsmål och därför kände sig pressad att prestera. Stuart Baxter skulle mycket väl ha kunnat göra nåt liknande, under sin förra sejour i alla fall, men han verkar ha mildrats.

Ola sa...

Jess! Nu finns det en chans. Men då måste AIK slå IFK på torsdag. De andra två matcherna vinner de hursomhelst. Elfsborg tappar två poäng mot Helsingborg och vinner resten. Tar inte AIK guld nu är det Norlings fel. Övermodig coachning mot Halmstad. Men Norling blir ändå Sveriges nästnästa förbundskapten 2012.

Jesper sa...

Kan något lag just nu undvika att banka IFK?

Isobel sa...

Ehm ja. Det gick i alla fall i förra veckan.

Studiomannen sa...

Jesper: även om Isobel påminner om den trevliga segern förra veckan har jag i skrivande stund svårt att käfta emot dig.

Suck.