13 oktober 2006

Mardröm för Magnus - skuldskandalen hotar Elfsborgs gulddröm

BORÅS (Tre hörnor straff)
Guldkandidaten Elfsborgs förberedelser inför Allsvenskans slutspurt förvandlades till kaos igår när det avslöjades att flera av lagets spelare har skulder till lånebibliotek.
Nu ska spelarna förhöras av polis.
Tränare Magnus Haglund är djupt oroad, uppger en av hans medarbetare.

Det var igår som nyheten spred sig genom ett chockat Borås. Elfsborgsspelarna Johan Wilandh, Anders Svensson och Mathias Svensson, samt sportchefen Stefan Andreasson har obetalda bötesskulder på tusentals kronor till lånebibliotek över hela landet. Nu hotas spelarna av åtal och klubben av poängavdrag.
-Det kan bli så, säger Fotbollförbundets ordförande Sune Hellströmer. Reglerna är entydiga på den här punkten, fastän jag inte vill gå Tävlingsutskottets beslut i förväg. Sedan tycker jag naturligtvis att det är bedrövligt att fotbollen ska bli förknippad med sådana här företeelser.
Sven-Erik Alhem, överåklagare i Malmö, var chockad när TRE HÖRNOR STRAFF talade med honom igår.
-Under mina år som åklagare har jag hört och sett mycket, men det här är något av det värsta, sa han. Likhet inför lagen innebär att alla måste rätta sig efter normsystemet. Det gäller både kriminella gäng som Hells Angels och Bandidos och så kallade sportkändisar.
Inom Borås höjs nu röster för att klubben själv ska agera och stänga av de felande spelarna.
-Hela vårt bibliotekssystem bygger på att människor tar sitt ansvar, säger den kände Elfsborgssupportern och f d statsminister Ingvar Carlsson (s).
Från de polisanmälda spelarna själva varierar förklaringarna. Forwarden Mathias Svensson är skyldig biblioteksfilialen i Sexdrega hela 135 kr sedan 1994, då han behöll Sven Hassels "Döden på larvfötter" hemma i tre månader efter lånetidens utgång. Svensson ville igår inte uttala sig. Målvakten Johan Wilandh var däremot angelägen att ge sin förklaring till varför han, trots upprepade påminnelser, behållit göteborgsförfattaren Magnus Haglunds meditativa stadsskildring "Göteborg: naken stad" i ett halvår sedan lånetiden gått ut.
-Jag trodde ju att det var Magnus som skrivit den [Elfsborgstränaren och författarens namne, vår anmodan]. Fast det var jättemånga svåra ord.
Mest uppmärksammat har naturligtvis landslagsstjärnan Anders Svenssons fall blivit. Det har antytts att Svenssons vägran att betala böter för Philip Roths "Lustans professor" (lånad på Borås Stadsbibliotek i januari 1999 och inte återlämnad förrän i december 2001) ska ha haft att göra med att han på den tiden tillhörde det s k "hårbandsgänget", en frihetlig sekt som av principiella skäl motsatte sig alla former av etablerad kultur. Svensson förnekar detta, men lägger skulden på den dåvarande medlemmen i samma gäng, nuvarande landslagsspelaren Tobias Linderoth.
-"Tobbe" fick inte läsa såna böcker för sin pappa, så jag lånade den åt honom, sa Svensson igår. Det var väldigt dumt gjort, inser jag nu, och jag ångrar mig djupt.
Den tredje medlemmen i "hårbandsgänget", nuvarande FC Köpenhamnsspelaren Fredrik "Bella" Berglund är för sin del starkt misstänkt för att ligga bakom stölden av Wayne W Dwyers "Älska dig själv", som vid samma tid försvann från biblioteket och aldrig har återfunnits.
-Vi vet att det är han, säger en källa vid Boråspolisen till TRE HÖRNOR STRAFF, men vi kan inte bevisa något.
Skandalen för Elfsborg förvärras av att det i samma veva uppdagades att sportchefen Stefan Andreasson fortfarande hade Hans-Eric Hellbergs trilogi "Kram", "Puss" och "Love, love, love" hemma, trots att lånetiden gått ut 1981. Andreasson återlämnade böckerna i bokinkastet på Borås stadsbibliotek sent igår kväll och lovade att överlämna en check på bötesbeloppet 3 750 kronor så fort biblioteket öppnar idag. Dessutom kontaktades biblioteket av både Samuel Holmén och Joakim Sjöhage som erkände att de hade försenade böcker hemma. Holméns lån "Du och ditt marsvin" och Sjöhages "Muu, säger kon" tillhör dock båda barn- och ungdomsavdelningen och kan inte bli föremål för böter.
Tränaren Magnus Haglund ville igår inte säga mer än att de polisanmälda spelarna ska få stöd från klubben.
-Jag är väldigt besviken, sa han, men spelarna har fortfarande mitt förtroende. Vi har särskilda åtgärdsprogram för den här typen av problem, där spelarna får prata ut om saken och får hjälp att ändra sitt beteende.
Frågan är om det räcker för att rädda Elfsborgs gulddröm.
-Det känns som ens brud har varit otrogen, sa en gråtande guligan utanför Borås arena inatt.

5 kommentarer:

nima sa...

Så jävla bra!

Kappan efter vinden sa...

jag röstar för en galainsamling till böterna. Tjadden Hällström och Jerry Williams. Är Jörgen Mörnbäck informerad?

Isobel sa...

Kanske en gala med ett gult band till salu?

carl_pe sa...

Ahahahaha, classic! Sätter saker och ting i dess rätta perspektiv.

Timon sa...

haha underbart!