21 november 2007

Le mot just

Mats Olsson säger att "bara ett mirakel kan rädda oss ikväll". Men Magnus Hedmans "intention" säger honom att Zlatan kommer att göra mål. Hur det än går, alltid lika underhållande att läsa Sport-Expressen.

19 november 2007

Avancerat om avancemang

I den stora, stora världen där saker är på riktigt skvallras det om tjuv- och rackarspel inför EM-kvalets slutomgång. Kroatien ska ha förlorat avsiktligt mot Makedonien i lördags och förväntas förlora även på onsdag mot England. Och orsaken? Jo, Kroatien, som ju blev klara för EM-slutspel i och med Israels seger över Ryssland, siktar nu på att ta så få ytterligare poäng som möjligt. Och orsaken till detta är i sin tur att UEFA sägs komma sätta ihop sina seedningsgrupper inför slutspelslottningen så att arrangörsnationerna Österrike och Schweiz, regerande mästarna Grekland och det lag med bäst snitt i kvalen till VM 2006 och EM 2008 bildar den första. Kroaterna vill gärna slippa hamna med dessa tre förhållandevis svaga lag, av det enkla skälet att de hellre möter nån av dem än de fyra som kan tänkas hamna i seedningsgrupp 2. Vilka det blir orkar jag inte kolla upp just nu, men Holland, Tyskland, Spanien, Portugal och Italien är säkert aktuella.

Och Sverige, såklart. Nu kan man fråga sig om spanjorerna också har koll på den här problematiken, så att de gör allt för att tappa poäng mot Nordirland på onsdag. Och hur Sverige ligger till i alltsammans - oavgjort mot Lettland kanske blir bäst ändå...

18 november 2007

Skuggan av det förflutna (del 2)

Det var Tobias Linderoth som borde fått guldbollen. Se bara vad som händer när han är borta.

Jag har inte så mycket att tillägga. Jag är bakis och inser att jag inte kommer att palla öppna en enda tidning idag och jag inser att detta var Sveriges första nederlag med fler än två mål i en tävlingsmatch sedan hösten 1980 (0-3 i Belfast mot... Nordirland). Och eftersom jag började tänka på historien som alltid upprepar sig är det två resultat jag ser framför mig i eldskrift:

Spanien-Nordirland 0-1 (VM-slutspel 1982)
Sverige-Lettland 0-1 (EM-kval 2003).

Äh. Jag försöker övertyga mig själv om att biljetterna jag har till matchen mot Lettland på onsdag plötsligt är biljetter till en match av betydelse. Och att om vi förlorar den matchen har vi inte att EM att göra. Men jag kan inte förneka att jag just nu tänker på kvalet till VM 1994, fast inte på Sverige utan på Frankrike - Frankrike som bara behövde en enda poäng på de båda avslutande hemmamatcherna mot Israel och Bulgarien för att gå till VM och ledde mot Israel med 2-1 när det var åtta minuter kvar...

Vad gäller Skottland finns det väl inte mycket att tillägga, utom att det skotska landslaget är så nära filmen "Groundhog Day" som verkligheten kan komma. Och att det måste vara skottarna Nietzsche tänkte på när han skrev det där om den eviga återkomsten. Det finns, som jag har varit inne på tidigare, en viss bister tillfredsställelse i att hålla på ett lag som är fast ett sådan återupprepningstvång (som jag tror är den psykologiska termen för det), och det är i samma anda jag noterar att finländarna behöll sin chans till EM-slutspel genom ett Shefki Kuqi-mål i slutminuterna mot Azerbadjan. Nu behöver de slå Portugal på bortaplan i sista matchen och det kommer de naturligtvis inte att göra, men det skulle inte förvåna mig om de åker dit på ungefär samma sätt som Skottland - efter en magnifikt heroisk insats, efter att ha bränt ett öppet mål när det står oavgjort i slutminuterna, efter att slutligen fått alla förhoppningar krossade av ett portugisiskt kontringsmål på övertid.

17 november 2007

Precedenser

Nej, jag är inte nervös. Däremot konstaterar jag att Sverige aldrig har spelat tävlingsmatch på spansk mark förr. Geografiskt närmast Madrid ligger Braga i Portugal, där Sverige spelade 2-2 mot Danmark i EM 2004. Kim Källström spelade för övrigt från start den gången om nån minns det, och tillsammans med honom på mittmittfältet figurerade ingen mindre än Anders Andersson.

Det skulle inte förvåna mig om det blir oavgjort ikväll också, även om jag tror resultatet är betydelselöst eftersom jag inte tror att Nordirland slår Danmark, och även om jag inte tror att historien i detta fall är en utslagsgivande faktor. När den är det respektive inte är det i fotboll är en intrikat fråga. När det gäller mina skotska favoriter har både jag och en stor mängd andra intresserade parter kunnat konstatera ett övertydligt mönster - skottarna ser ut att kunna lyckas, ställer sedan till det för sig genom en förlust mot ett blåbärslag och avslutar med en heroisk match som nästan, men inte riktigt, leder till avancemang. Insatsen i detta kval följde malln till punkt och pricka, med dubbla segrar över Frankrike följda av en neslig förlust mot Georgien, och nu väntar jag mig utan vidare en oavgjord match mot Italien ikväll, troligen efter en fruktansvärd skotsk press med flera trävirkesträffar, ett inkontrat italienskt mål och sedan en skotsk kvittering på övertid, när det redan är för sent. Frankrike vinner sedan i Ukraina med 1-0, segermålet gjort under sista kvarten.

Vad gäller Ryssland, som är snubblande nära att slå ut England, dekreterar egentligen historien att de kommer att misslyckas. Erfarenheten säger att deras slaviska nerver kommer att balla ur och vålla ett nederlag, eller ett meningslöst oavgjort resultat, mot Israel på bortaplan. Frågan är dock om Guus Hiddink kommer att visa att historien faktiskt kan förändras och att Ryssland har stabiliserats.

16 november 2007

Kungligt roligt?

Ännu inget bestämt om Royal League och saknaden tycks inte särskilt stor. Det var onekligen något krampaktigt över spelarnas och ledarnas försäkringar förra året när de skulle intyga att turneringen var viktig. Och att publiken inte var särskilt engagerad syntes ju i åskådarsiffrorna.

Jag tror ändå att turneringen var bra för de svenska klubbarna och för att finna argument går jag som vanligt till min egen klubb. Bajen genomförde i år nio internationella matcher i Intertoto och UEFA-cupen innan man slutligen förlorade den tionde och åkte ut. Jag kan inte komma ifrån känslan av att två års spel i Royal League härdat laget och fungerat som förberedelse för europeisk cupfotboll.

Jag ser alltså gärna att turneringen kommer i gång igen, och upplägget som det blir den här gången (om det blir något) tycker jag är bättre. Alltså - inga matcher i november-december när både spelare och publik är trötta på fotboll. Men i februari spelas ju ändå ett antal träningsmatcher och att då kan man lika gärna höja deras status genom att göra dem till tävling.

09 november 2007

Intet nytt under solen

Återigen har jag lämnat nutiden och kastat mig i det förflutnas armar. Återigen upptäcker jag hur välbekanta de känns. Visste ni att 0-10-nederlaget mot Danmark 1913 ledde till ett protestmöte i Göteborg där tusentals människor ville avsätta Svenska Fotbollförbundets ledning? Visste ni att det skrevs förfärade notiser i tidningarna om huliganerna som hotat personalen med stryk på extratåget till bortamatchen i Köpenhamn 1917? Visste ni att det rasade bittra presstrider om varför landslagsledningen kallat in helsingborgsinnern Albin Dahl före OS-semifinalen mot Schweiz 1924 och om huruvida det var anledningen till nederlaget, eller att det cirkulerade uppgifter i pressen om att landslaget skulle ha ägnat sig åt "nattsudd" i Montmartre.



The more things change, the more they remain the same.

06 november 2007

Fastän det ginge mig aldrig så slätt

Fantastiskt, förresten, att hålla på ett lag där lagkaptenen går till Superettan trots att man hållit sig kvar i Allsvenskan och trots att man själv flaggar för en storsatsning under en av landets mer namnkunniga tränare. Trelleborgs FF får sannerligen ingenting gratis.

Skulle jag sörja, då vore jag tokot

Nej, ni lyckas inte skrämma mig. Faktum är att jag tror att Sverige kommer att bli definitivt klart för EM redan efter en halvtimme av matchen mot Spanien, när slutsignalen går mellan Nordirland och Danmark i Belfast. Visst skulle man kunna tänka sig att de taggade och motiverade nordirländarna slog de i princip redan avsågade danskarna, men jag tror inte det funkar så; jag tror återigen att det kommer att visa sig hur svårt nordirländarna har att föra en match (i synnerhet mot ett egentligen bättre lag) och att Danmark vinner med 2-0. Och skulle så inte ske har jag svårt att se framför mig att Sverige förlorar både mot Spanien och Lettland hemma, samtidigt som Nordirland bortaslår Spanien. Kom ihåg att Danmark inte kan gå förbi oss, eftersom inbördes möten, idiotiskt nog, är utslagsgivande faktor vid lika poäng. I EM-sammanhang, fast inte i VM-sammanhang.

04 november 2007

För fröken Bachmanns broschyr

Mitt livs första damallsvenska match igår: Djurgården/Älvsjö-Umeå på Kristinebergs IP. Jo, Marta är så mycket bättre än alla andra, men den som impade mest på mig var Umeås nummer 19, som flängde upp och ner för vänsterkanten i kortärmat, detta i en temperatur som fått nästan alla andra spelare att klä på sig mössa och vantar. Efterforskning uppdagade att detta var Ramona Bachmann, en 16-årig supertalang från Schweiz som Umeå värvat. Det var allyså inte bara världens bästa fotbollsspelare utan även ett av världens största löften vi kunde se därnere på plan. Bisarrt: det var som om Ronaldinho och Cesc Fabregas skulle ha skrivit på för ett svenskt lag, och sedan spelat sina matcher inför tvåtusen stelfrusna åskådare på en liten arena med utsikt över ett industriområde. Damfotbollen är verkligen en annn värld.